Erişilebilirlik

‘IŞİD’in Arkasındakileri Ortaya Çıkaracağız’


Başbakan Davutoğlu, Sultanahmet saldırısıyla ilgili dört kişinin gözaltına alındığını söyledi. IŞİD’in arkasındaki aktörleri ortaya çıkarmaya çalıştıklarını belirten Davutoğlu, Rusya’ya da meydan okudu. Başbakan, ‘‘Rusya ya IŞİD’i yok etsin ya da bıraksın biz yok edelim’’ dedi

Gün boyu İstanbul’da incelemelerde bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sultanahmet saldırısıyla ilgili son durumu kamuoyuyla paylaştı. Terör eylemini IŞİD’in yaptığını yineleyen Başbakan, “Saldırganın kimliği tespit edildi, sizlerle de paylaşıldı” sözleriyle de intihar bombacısının Suudi Arabistan doğumlu Suriye vatandaşı Nabil Fadlı olduğunu teyit etti.

Davutoğlu, soruşturma kapsamında bugün dört kişinin gözaltına alındığını kaydetti: “Bugün bu çerçevede dört ayrı gözaltı daha oldu saldırganın kimliğinin tespiti sonrasında. Biraz önce de saldırganın Türkiye'ye giriş yolu, bütün kontakları, arka plandaki ilişkileri konusunda aldığım bilgiler, bu meselenin görünür yüzünün dışında bazı önemli unsurlar ve perde arkası etkin aktörler olabileceği kanaatimizi pekiştirdi."

Davutoğlu: “IŞİD, taşeron örgüt arkasındaki aktörleri ortaya çıkaracağız”

İntihar saldırısını gerçekleştiren kişinin hızla tespit edilmesi kamuoyunda bu kişinin takip altında olduğu yorumlarına neden olmuştu. Başbakan da bu iddiaların doğru olmadığını ifade etti: “Bu şahıs takip altında olan bir şahıs değildi. Normal olarak Türkiye'ye bir mülteci gibi giren bir şahıs. Ancak bu saldırıdan sonra tüm bağlantıları tek tek çözülerek bağlantıları ortaya çıkarılıyor ve bu bağlantılar içinde DEAŞ dışında DEAŞ'ı kullanan bazı çevrelerin olabileceğine dair de bazı şüphelerimiz söz konusu."

Diyarbakır, Suruç ve Ankara’dan sonra Sultanahmet’teki eylemi de üstlenmeyen IŞİD’in taşeron örgüt olduğunu söyleyen Davutoğlu, ‘‘Terör örgütünü kullanan arkadaki gerçek aktörler kimlerse onların ortaya çıkarılması için de yoğun bir çaba içindeyiz. Bu bir taşeron örgüt ama o taşeron örgütü eğer birileri kullanmak istiyorsa ki -- bunun emarelerini çok gördük -- sadece bu taşeron örgütü değil, bu taşeron örgütü kullanma hevesine ve amacına dönük çalışma yapan kim varsa hepsine dönük olarak da gerekli her türlü tedbiri alma konusunda Türkiye'nin kararlılığı açıktır. Bu yönde de tedbirlerimizi alacağız," diye konuştu.

Davutoğlu: “Suriye rejimi ve DAEŞ işbirliği yapıyor”

Yeri ve zamanı geldiğinde Suruç ve Ankara terör saldırılarından sonra yapıldığı gibi IŞİD’e gerekli çapta karşılığın verileceğini söyleyen Başbakan Davutoğlu, Suriye hava sahasında etkili olan Rusya’yı IŞİD’le mücadele etmek yerine sivil halka saldırmakla suçladı.

Davutoğlu, “Türkiye'nin havadan yapacağı operasyonlar konusunda birtakım ülkeler, engelleyici tutum içindeler. Ya kendileri DAEŞ'i yok etsinler ya bıraksınlar biz yok edelim ama kimse 'DAEŞ'e karşı mücadele ediyorum' görüntüsü adı altında,, oradaki sivil halkı ve muhalefeti cezalandırarak DAEŞ'e alan açmayı düşünmesin. Bir istihbari bilgiyi burada paylaşmak isterim. Onun için bütün bağlantılar çıkarılacak. Dün bize ulaşan bilgiyle, rejim Şam'a yakın daha güney bölgedeki DAEŞ unsurlarıyla anlaşarak, rejimin otobüsleriyle bazı DAEŞ unsurları Suriye'nin kuzeyine doğru sevk edildi. Bugün Suriye'de çok kirli işbirliklerini görüyoruz,’’ dedi.

Alman Bakan Türkiye'de
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG