Erişilebilirlik

IŞİD İlk Kez Kadın İnfaz Etti


Suriyeli insan hakları savunucuları, IŞİD militanlarının Suriye’de ilk defa iki kadının kafasını keserek infaz ettiklerini söylüyor.

Merkezi İngiltere'deki Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre, büyücülük yapmakla suçlanan kadınlar Suriye’nin Deir Ezzor vilayetinde kocalarıyla birlikte kafaları kesilerek infaz edildi.

Suriye’de yaşanan insan hakları ihlallerini yerel kaynaklar aracılığıyla izleyen İnsan Hakları İzleme Örgütü, IŞİD’in Suriye’de hilafeti kurduğunu duyurduğu bir yıl içinde 3 bin kişiyi infaz ettiğini ve bunların 1,800’ünün sivil olduğunu bildiriyor.

Baş kesmek IŞİD’in en sık başvurduğu infaz yöntemi olmuş durumda. IŞİD, Suriye’de esir aldığı Amerikalı, İngiliz ve Japon gazeteci ve yardım çalışanlarının kafalarını da kesti.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan RAND araştırma kuruluşunun üst düzey siyaset bilimcisi Rick Brennan, “Amerikalılar'ın Suriye’de infaz edilmesi, Amerikalı yetkilileri IŞİD’e karşı harekete geçmeye teşvik etti” dedi.

Brennan, “Amerikalılar'ın militanlar tarafından infaz edilmesi, Amerika’yı IŞİD’e karşı harekete geçirmeye teşvik eden en açık neden. İngiliz vatandaşının veya Amerikan vatandaşının kafasının kesilmesi, ülke halklarının operasyonlara destek vermesini sağladı. Ancak, halkın daha geniş çaplı bir operasyona destek vermesi için çok daha korkunç olayların yaşanması gerekebilir,” dedi.

Washington Enstitüsü Yakın Doğu uzmanı ve Amerika'nın eski Türkiye Büyükelçisi James Jeffrey, Amerika’nın Sesi’ne Amerika öncülüğünde devam eden koalisyon hava saldırılarının IŞİD’i durdurmayı tek başına başaramayacağını söyledi.

Jeffrey, “IŞİD durdurulamadı, yeterince zayıflatılamadı da. Kaybettikleri savaşçıların yerlerini doldurabildiler. Kesinlikle yok edilmiş değiller” dedi.

Jeffrey’e göre IŞİD “şüphesiz” dünyadaki en büyük terör tehdidi.

Jeffrey’e göre, ülkeleri devirebilecek güce sahip olan IŞİD, El Kaide’nin hiç bir zaman olamadığı kadar güçlü ve büyük.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG