Erişilebilirlik

'IŞİD İçin Savaşan Gençler Sorunlu'


'IŞİD İçin Savaşan Gençler Sorunlu'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Çok sayıda yabancı savaşçı Suriye ve Irak’a akın etmeye devam ediyor. En az 81 ülkeden 15 bin yabancı savaşçının bu iki ülkede çatışmalara katıldıkları tahmin ediliyor. Yabancı cihatçıları IŞİD için savaşmaya çeken ne? Amerika'nın Sesi bu soruyu uzmanlara sordu

Bazı uzmanlar IŞİD’in 1980’lerde Sovyet işgaline karşı oluşan Afgan cihat hareketinden buyana en büyük yabancı savaşcı toplama girişimini gerçekleştirdiğini söylüyor.

Afganistan’da olduğu gibi Suriye ve Irak’ta savaşan yabancıların çoğu Arap dünyasından geliyor. Ancak bu kez Avrupa Birliği, Amerika, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelen ve Batılı ülkelerin pasaportların taşıyan birkaç bin savaşcı var.

İstihbarat uzmanlarına göre en az 1,000 savaşcı da Rusya’dan geldi. Ve çatışmalar devam ettikçe yabancı savaşcıların sayısı artıyor.

Militanların çoğu IŞİD adıyla da bilinen İslam Devleti saflarında çarpışıyor. Bu, savaş alanında görülen en büyük, en bağnaz ve en tehlikeli grup.

Merkezi New York’taki istihbarat şirketi Soufan Grubu bölgenin ”yeni kuşak teröristler yetiştiren” bir yere dönüştüğünü ve tehdidin giderek Batı’nın sınırlarına yaklaştığını bildiriyor.

Güvenlik uzmanı Patrick Skinner, yabancı savaşcıların çoğunun genç ve Batı’dan gelen bazılarının İslam dinine geçmiş kişiler olduğunu söylüyor:

“Yaşları 15 ile 25 arasında değişen kişileri hedef alıyorlar. Batı’da “cihadı” eğlenceli bir video oyunu gibi sunuyorlar. Savaşın korkutucu gerçek yanlarını göstermiyorlar. Hollywood filmlerinde yapılan patlamaları gösteriyorlar. Heyecan arayan gençler bunlara kapılıyor.”

Gençlerin bazılarının kişisel sorunları var.

Patrick Skinner: “Daha çok yalnızlık hisseden, toplum ya da aile bağları olmayan kişiler. IŞİD bu boşluğu çok iyi dolduruyor.”

Bazıları Müslümanlar’ın ezildiği görüşünde:

“Sünniler’e yardım etmek istiyorlar. Onların gözünde Esat rejimi tarafından ezilen Müslümanlar şimdi de Batı’nın baskısına uğruyor.”

Terörizm uzmanı Brian Jenkins bazılarının da şiddetin cazibesine kapılan bağnazlar olduğunu söylüyor:

“Şiddet görüntülerini sadece hasımlarını korkutmak için değil savaşa katılmak isteyen belirli bir kesimin ilgisini çekmek için de yayınlıyorlar.”

Jenkins bu gençlerin savaş alanından ayrıldıktan sonra cihatçı fikirlerin etkisine açık hale gelmelerinden kaygı duyulduğunu da belirtiyor.

Atlantik Konseyi güvenlik uzmanı Jorge Benitez Batılı ülkelerin ve özellikle de Avrupalılar’ın geri dönen cihatçıların topraklarında terör eylemlerinden girişmelerinden korktuklarını söylüyor:

“Baş kesmeden çarmıha germeye kadar birçok barbarca şey öğreniyorlar. Bu kişilerin bir gün Avrupa’ya dönmelerinden çok korkuluyor. Çünkü hala Avrupa Birliği pasaportu taşıyorlar. Avrupa’da bu tür bir fanatizm ve şiddeti körüklemeye başlamaları mümkün.”

Ortadoğu’da devam eden savaşta terör örgütlerinin yabancıları saflarına katmaları konusunun ciddiyeti nedeniyle Başkan Barack Obama da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni bu küresel tehdidi önleme yollarını görüşmek üzere toplantıya çağırdı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG