Erişilebilirlik

IŞİD Hendek Kazdı Türkiye Duvar Ördü


IŞİD Hendek Kazdı Türkiye Duvar Ördü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:33 0:00

İç savaş başladığından beri yabancı savaşçıların Türkiye’yi Suriye’ye geçiş noktası olarak kullandıkları sık sık dile getirildi. Türkiye, sınırlarını geçişlere kapatmak için son günlerde farklı önlemlere başvurmaya başladı. Sınıra değişik özelliklere sahip duvar örülmeye ve hendek kazılmaya başlandı. IŞİD ise kontrol ettiği bölgelere hendek kazdı.

Türkiye Suriye sınırında son dönemlerde alınan önlemler aslında yeni değil. Sınıra ilk duvar iç savaşın başlamasından hemen sonra Kürtlerin yaşadığı Kamışlı Kasabasının sınırına örüldü. Kürt siyasetçiler duvara tepki gösterdi. Kamışlı’ya komşu olan Mardin’in Nusaybin İlçesinin dönemin belediye Başkanı Ayşe Gökkan, duvara karşı açlık grevi başlattı. Yetkililer insani amaçla, Suriye'den 'insani anlamda gelebilecek kişilerin can güvenliğini koruma' amacı ile yapıldığını açıkladı. Yaklaşık 2 metrelik tel duvar tüm tepkilere rağmen tamamlandı. Önlemler bununla da kalmadı. Yine Nusaybin’de bu yılın başında bu kez hendekler kazıldı.

Nusaybin’deki hendekler sessiz sedasız tamamlanırken, konu Haziran ayında yine gündeme geldi. Bu kez hendek kazan Suriye tarafındaki bazı bölgeleri kontrol eden IŞİD’di. Kürt güçlerinin Tel Abyad’tan IŞİD’i püskürtmesinin ardından, Türkiye’nin bölgeye müdahale edeceği iddiaları gündeme geldi. Türkiye sınıra askeri yığınak yapınca, Suriye tarafı da hareketlenmeye başladı. IŞİD’in kontrolündeki Azez kasabası ve çevresine hendek kazılmaya başladı. IŞİD militanlarının kullandığı iş makineleri sınırın neredeyse sıfır noktasına hendek kazdı. Hendek çalışmaları Türkiye tarafında çıplak gözle izlenebiliyordu. Azez’in ardından bu kez Cerablus tarafına hendek kazıldı. İş makinaları çalışırken, Türk askeri de tank ve zırhlı araç devriyelerini arttırdı.

Suriye’deki muhaliflerin geçiş güzergahı olmakla suçlanan Türkiye de sınırdaki önlemlerini arttırdı. Türk yetkililer işe Hatay’ın Yayladağı ilçesi sınırına duvar örmekle başladı. Askeri literatürde adı ‘akordiyon’ olan 2,5 kilometre uzunluğunda duvar örüldü. Duvar, Suriye’den Türkiye’ye ilk göçlerin başladığı Yayladağı’ın Güveççi, Görentaş, Uluyol ve Aşağıpulluyazı köylerini kapsıyor. Askerler tarafından örülen ve Yüksekliği 2,5, genişliği 1 metre olan duvarın bir çok ağır silaha dayanıklı olduğu belirtildi. Duvarın hemen arkasında ise 7 kilometre uzunluğunda 4 metre derinliğinde bir hendek kazıldı.

Türkiye’nin sınırda aldığı önlemler bunlarla da kalmadı. Suriye’nin Atme Kasabasının karşısında bulunan Reyhanlı İlçesinde de duvar örülmeye başlandı. Reyhanlı’nın Bükülmez Köyü civarında örülen duvarın yüksekliği 3 metre, genişliği 2 metre olacak. 8 kilometre boyunca örülecek duvar, 7 tonluk bloklardan oluşacak. Duvarların inşaat çalışmaları sürüyor.

Sınır hattındaki bu önlemler Bakanlar Kurulu'nun 22 Temmuz 2015'teki toplantısının ardından kararlaştırıldı. Toplantıda bugüne kadar alınan önlemlere ek olarak "Fiziki Güvenlik Sistemi" kurulmasına karar verildi. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü tarafından bilgi notuyla açıklanan önlemler şöyle:

"Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye sınırımızın 7/24 gözetlenmesi, sınırdan yasadışı geçişlerin önlenmesi ve sınır aşan suçların engellenmesi amacıyla 'Suriye Hududu Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi' projesini geliştirmiştir. Proje kapsamında sınır hattına 151 kilometre modüler duvar, 56 kilometre güçlendirilmiş kafes tel ve 15 kilometre beton temelli fens teli inşa edilecektir. Devriye faaliyetlerinin daha etkin şekilde icra edilmesi amacıyla sınırın 119 kilometrelik bölümü aydınlatılacak, 278 kilometre hudut yolu ıslah edilecektir. Toplam 233 milyon lira maliyetle gerçekleştirilecek proje, tamamlandığında 2011 yılından itibaren, devriye faaliyetlerinin daha etkin şekilde icra edilmesi amacıyla 1.558 kilometre devriye yolunun ıslah edilmesi, devriye faaliyetlerinin daha etkin şekilde icra edilmesi amacıyla Suriye sınırımızın 389 kilometrelik bölümünün aydınlatılması, yasadışı araç geçişlerinin engellenmesi amacıyla 365 kilometre hendek kazılması, yasadışı geçişlerin engellenmesi amacıyla 161 kilometre tel kurulması ve 145 kilometre tel engelin yenilenmesi, sınır güvenliğinin sıkılaştırılması amacıyla hudut hattına 158 kilometre duvar örülmesi, 70 kilometre toprak set ve 22 kilometre akordeon engel inşa edilmesi önlemleri alınmış olacaktır."

Açıklamada ayrıca 1 Ocak 2014-15 Temmuz 2015 tarihleri arasında sınırından geçmeye çalışan 102 bin 232 kişinin yakalandığı ve bunların 724’ünün yabancı savaşçı şüphesi taşıyan üçüncü ülke vatandaşları olduğu vurgulandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG