Erişilebilirlik

IŞİD Halep’in Kuzeyinden Çekiliyor


Suriye’de muhalif kaynaklara göre IŞİD, muhalif güçler karşısında Halep’in kuzeyindeki cephelerden geri çekildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre örgütün Marea çevresindeki kasabalardan ani geri çekilişi IŞİD’in karşılaştığı baskıyı gösteriyor.

IŞİD, muhaliflerin kontrolündeki Marea’yı geçen ay kuşatmış, binlerce sivil zor durumda kalmış, Amerika liderliğindeki koalisyon güçleri havadan muhaliflere silah atmıştı.

Muhalifler, Marea kuşatmasını Çarşamba günü kırdı ve Türk sınırına 20 km uzaklıktaki Azez ile Marea’yı birbirine bağlayan Kafr Kalbin kasabasını ele geçirdi. İlerleme, muhalifler tarafından güçlerinin birleştirilmesi olarak nitelendi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdülrahman, “IŞİD’in aynı anda birkaç cepheyi tutamadığı görülüyor” dedi ve bölgenin stratejik olduğunu kaydetti ve “Azez’e varmak üzereydiler” ifadelerini kullandı. Muhalif kaynak, IŞİD’in bölgeden hızlıca çekildiğini ve Özgür Suriye Orsdusu’nun boşluğu doldurduğunu kaydetti.

IŞİD, doğuda da Amerika’nın desteklediği Kürt YPG’yi de içeren Suriye Demokratik Güçleri ile savaşıyor.

Rusya’nın hava saldırıları ile desteklediği Suriye Ordusu da geçen hafta IŞİD’e karşı kazanımlar elde etti. Özgür Suriye Ordusu hem Suriye Demokratik Güçleri hem de Esat ile savaşıyor.

Suriye Demokratik Güçleri Menbiç için gün sayıyor

Amerika destekli gruplar IŞİD’in elinde tuttuğu Menbiç’e girmeye hazır. Ancak içerdeki siviller nedeniyle ihtiyatlı davranıyorlar.

Sözcü Sharfan Derviş Reuters’a yaptığı açıklamada Suriye Demokratik Güçleri’nin Menbiç’in dış mahallelerinde olduğunu söyledi. Derviş, “istediğimiz zaman kente girebiliriz ama sivilleri düşününce kente girmek için ihtiyatlı davranıyoruz” dedi. Bununla birlikte Menbiç Askeri Konseyi sözcüsü “zamanı gelince tabi ki kente gireceğiz” ifadesini kullandı.

Derviş, “birçok IŞİD üyesinin kaçtığı ve Menbiç’in bazı bölgelerinden çekildiği yönünde haberler geliyor” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG