Erişilebilirlik

IŞİD Hala Küresel Bir Tehdit mi?


IŞİD Hala Küresel Bir Tehdit mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Amerika liderliğinde IŞİD'le mücadele etmek için beş yıl önce oluşturulan Küresel Koalisyon, örgütü askeri olarak yenilgiye uğratmış olsa da bazı uzmanlar, IŞİD'in küresel güvenlik açısından hala ciddi bir tehdit olduğuna inanıyor.

Amerika, beş yıl önce Irak ve Suriye'deki terör örgütü IŞİD'le savaşmak için uluslararası bir koalisyon kurulduğunu açıklamıştı.

Bugün IŞİD, bir zamanlar elinde bulundurduğu toprakların neredeyse tümünü kaybetti.

IŞİD'in gücü büyük ölçüde azaltılmış olsa da küçük bölgeleri hala elinde tutan militanları bertaraf etmek için örgüte karşı yürütülen küresel mücadele devam ediyor.

Küresel koalisyonun beşinci yıldönümünde düzenlenen etkinliğe katılan Amerikalı eski yetkili ve diplomatlar, tehdidin hala sürdüğünü belirtiyor.

Amerika’nın IŞİD’le mücadele eski özel temsilcisi emekli General John R. Allen, ”Hala IŞİD'i konuşuyoruz çünkü örgüt tüm dünyada öldürücü bir tehdit olmaya devam ediyor. IŞİD, gerek Irak ve Suriye'deki temel yapılanma olarak, gerekse hız kazanarak bölgesel kapsamını genişleten bir örgüt olarak hala ciddi bir tehdit unsuru” diyor.

Amerika'nın Suriye'de IŞİD'le mücadele amacıyla oluşturduğu askeri varlık, başka önemli ulusal güvenlik meselelerine giderek daha çok odaklanmaya başladı.

Amerika’nın IŞİD’le mücadele eski özel temsilcisi Brett McGurk de ”Suriye'deki hedeflerimizin kapsamı çok genişledi. İran'ın Suriye'den çıktığını, Esat'ın Cenevre süreci doğrultusunda yönetim yapısını temelden değiştirdiğini görmek istiyoruz. IŞİD'in uğradığı yenilginin sürekli olmasını istiyoruz. Bu çok kritik, çünkü işimiz henüz bitmedi” ifadelerini kullanıyor.

Bugün 81 ülkenin üye olduğu koalisyon, IŞİD'i mağlup ettikten sonra ortaya çıkan çok sayıda zorlukla mücadele ediyor. Bunlar, geri dönen yabancı savaşçılar ve IŞİD'den alınan bölgeleri istikrara kavuşturma çabaları.

Amerika'nın desteklediği Suriye Demokratik Güçleri, yaklaşık 50 ülkeden gelen 2 bin civarında IŞİD militanını gözaltında tutuyor.

IŞİD militanlarıyla bağı olan 20 bin kadın ve 50 bin çocuksa Suriye'nin kuzeydoğusundaki kalabalık bir kampta tutuluyor.

Allen, ”Amerika'nın önünde liderlik yapmak için bulunmaz bir fırsat var. Amerika, koalisyon üyesi ülkelerin Suriye Demokratik Güçleri'nin elinde bulunan savaşçılarını geri almasını sağlamaya çalışabilir” diyor.

Uzmanlar, Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı mücadele devam ederken örgütün dünyanın başka bölgelerinde giderek artan varlığına da odaklanılması gerektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG