Erişilebilirlik

IŞİD Hala Gücünü Koruyor mu?


IŞİD'le mücadele eden Irak ordusuna destek veren Şii Furkat el Abbas milisleri
IŞİD'le mücadele eden Irak ordusuna destek veren Şii Furkat el Abbas milisleri

Süleymaniye’de bir Peşmerge komutanı İngiliz aksanıyla, “IŞİD, var olduğu sürece, geleceğini göremeyen, umutsuz ve yaşadığı ülkelerde baskıya uğrayan gençleri cezbetmeye devam edecektir” dedi.

“IŞİD bir yere gitmeyecek. Musul veya Rakka alınsa dahi IŞİD bitmez” diyen komutan, militan örgütün devam edeceğini ve durdurulamayacağını savundu.

Musul’un güneyinde yürütülen terörle mücadele operasyonlarından sorumlu Polat Cengi’nin daha bir hafta önce yaptığı durum tespiti, aslında durumun, Başkan Barack Obama’nın da yapmış olduğu açıklamalardan çok daha kötü olduğunu ortaya koyuyor.

Amerika'nın Sesi'ne konuşan askeri ve istihbarat yetkilileri Amerika önclülüğündeki koalisyonun, IŞİD’e karşı kazanımlarını doğrulamakla birlikte, aslında IŞİD’in kalesi durumunda olan bölgelerden halen çok uzak olduklarını ve henüz cihatçı örgütü tamamen bitirecek adım atamadığını söylüyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir Amerikalı yetkili, “IŞİD’in belirli bir süreliğine de olsa toprak takası yapmak istediğini” söyledi.

‘IŞİD çatışmaya girmede artık daha seçici’

ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD’le mücadeleye başlamasından bu yana cihatçı örgüt Irak’ta elinde tuttuğu alanın yüzde 40’ını, Suriye’de de yüzde 10’unu kaybetti. Yetkilileri endişelendirense, IŞİD’in yenilgisinden ders çıkarması ve kendini geliştirmesi. Bir zamanlar kaynaklarını cömertçe harcayan ve önüne gelen her yerde çatışmaya giren örgüt, artık cephe konusunda daha seçici davranıyor.

Aynı yetkili, IŞİD’in artık Rakka ve Musul gibi kalelerine daha fazla dikkat ettiğini ve buraların geri alınması için yapılacak çatışmaların çok sert geçeceğinin altını çizdi.

Bir başka kaygı da, giderek daha fazla çaresizliğe düşen IŞİD’in daha tehlikeli olmaya başlaması.

Amerikalı bir istihbarat yetkilisi, “Birçok yöneticisini ve binlerce militanını kaybeten örgüt, bu kayıplarını bir şekilde telafi etmeye çalışacaktır” diyor.

IŞİD’in bunu yapabilme deneyimi bulunuyor.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nden terörle mücadele uzmanı Harleen Gamnbhir, “IŞİD’in elinde denenmiş savunma kitabı bulunuyor ve örgüt Hilafet ilan ettiği toprakların merkezini korumak için elinden geleni yapacaktır” dedi. Gambhir, “Özellikle Irak’ta güvenlik güçlerini yenilgiye uğratan IŞİD’in yeterince çatışma deneyi bulunuyor” dedi.

Harleen Gambhir, IŞİD’in ‘böl ve ele geçir’ taktiğin başarılı olduğunu, bu ayın başında Bağdat çevresinde Şiiler’i hedef alan ve 25 kişinin ölümüne neden olan canlı bomba saldırılarıyla bunu kanıtladığını söyledi.

Yeni Savaşçılar

IŞİD cihatçı sayısının yapılan operasyonlar sayesinde azalması da örgütü durdurmada yeterince etkili olmuyor.

ABD liderliğinde devam eden koalisyonun Irak ve Suriye’deki saldırılarında, 25 binden fazla IŞİD militanın öldüğü düşünülüyor. Ancak kısa bir süre öncesine kadar, hem askeri hem de istihbarat yetkilileri, IŞİD’in her ay en az bin yeni cihatçıyı saflarına kattığını düşünüyordu. Bu da IŞİD’in kaybettiği savaşçı sayısını yenilediğini ortaya çıkarıyor.

Yoğun hava saldırılarına, Amerikan özel kuvvetleri sayısının ve Suriye ile Irak’taki yerel güçlerin çabalarının arttırılmasına rağmen, IŞİD varlığını sürdürmeye devam ediyor.

ABD’nin son istihbarat tahminlerine göre, IŞİD’in cihatçı sayısı 32 binden 19 ile 25 bin arasına geriledi. Daha önceki tahminleri ise, IŞİD’in Irak ve Suriye’de 17 bin savaşçısı olduğu yönündeydi.

Terör örgütünün çocuk savaşçılara muhtaç kalmaya başladığı yönünde çıkan son veriler abartılıyor olabilir.

ABD’li bir terörle mücadele uzmanı Amerika’nın Sesi’ne, “IŞİD’in çocukları kullanmaya başladığı haberi her ne kadar da rahatsız edici olsa da, IŞİD halen çoğunlukla yabancı cihatçıların katılımına ve elinde bulundurduğu topraklarda yaşayan insanlara muhtaç” olduğunun altını çizdi.

Savaşçı Sayısı Ne Kadar Önemli?

Bazı Amerikalı yetkili ve uzmanlar, savaşçı sayısını ilerleme için bir ölçüt olarak kullanmanın hatalı olacağının altını çizdi.

Bir yetkili, örgütün herhangi bir sorun karşısında “ellerinde bulunan savaşçıları” yönlendirdiğini söylerken, diğerleri de IŞİD’in taktiklerinin “mükemmel” olduğunu söylüyor.

Demokrasileri Savunma Vakfı’ndan Daveed Gartenstein-Ross, “Ebu Ömer Şişani’nin yönettiği Anbar taarruzuna bakarsanız, Anbar’ı o kadar çok da elemanla almadıklarını görürsünüz” dedi. Gartenstein-Ross, Şişani’nin, sayılı savaşçıyla büyük bir toprağı kazandığının altını çizdi.

Uzman “IŞİD düşmanlarını sürpriz saldırılarla şaşırtarak kaybettikleri toprakları başarıyla geri alabiliyor” dedi.

Aynı zamanda IŞİD’e karşı herhangi bir sivil ayaklanmayla örgütün zarar görme olasılığının olup olmadığı da başka bir soru.

‘Hedef Kitle’

ASDA’A Burson-Marsteller tarafından yapılan ve 16 Arap ülkesinde 3 bin 500 yüz yüze yapılan ankete dayanan araştırmaya göre insanların çoğu IŞİD’in reddediyor ve örgütün çökeceğini düşünüyor. Yine aynı araştırma, insanların yarısının ‘IŞİD’in Ortadoğu’daki en büyük sorun olduğunu’ düşündüğünü ortaya koyuyor.

IŞİD’in gerçek destekçilerinin örgütün yaptıklarını eleştirmediğini söyleyen Gartenstein-Ross, “IŞİD’in destekçi sayısının azaldığını söylemek için daha erken” olduğunu söyledi.

Quilliam Vakfı yöneticisi Haras Refik, belirli bir bölgeyi ellerinde bulundurdukları sürece, küresel oranda cihatçı ayaklanmaları kontrol etmeye devam edeceklerini söyledi.

“IŞİD’in yaptığı da bu” diyen Refik, “Batı, Avrupa ve Amerika’da yaşayan insanların da bu şekilde etkilendiklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG