Erişilebilirlik

IŞİD'e Hava Saldırılarının ABD'ye Maliyeti Ağır


Musul Barajı yakınlarında Amerikan bombardımanı sırasında açılmış bir kriter
Musul Barajı yakınlarında Amerikan bombardımanı sırasında açılmış bir kriter

Pentagon, Irak’ta IŞİD militanlarına yönelik saldırıların günlük maliyetinin 7,5 milyon dolar olduğunu bildirdi. Sözcü Tuğamiral John Kirby operasyonların başlamasından bu yana Irak’ın ABD’ye maliyetinin arttığını söyledi

Açıklama, Başkan Obama’nın, IŞİD’in Suriye’deki eylemlerine karşı bir operasyon başlatma olasılığının düşük olduğu yönünde yorumlanan açıklamalarının ardından geldi. Ancak Başkan Obama hükümetin terör örgütüne karşı kapsamlı bir plan üzerinde çalıştığını da ekledi.

Kirby, ordunun IŞİD’e Irak’ta yapılanlara benzer operasyonların Suriye’de yapılabilmesi için Başkan’a seçenekler sunmaya hazırlandığını söyledi.

Kirby, Suriye’nin yeni bir gelişme olduğunu ve bu ülkede yakın ölçekte planlama yapılmasının, devletin zirvesinde bunların değerlendirmeye hazır olduğu anlamına gelmediğini belirtti ve henüz kurumlar arası bir ekibin faaliyete geçirilmediğine dikkati çekti.

Amerika, Irak’ta IŞİD’e karşı yüzden fazla hava saldırısı düzenledi. Bunların çoğu Musul Barajı çevresinde yapıldı. Hava saldırıları Kürt güçlerinin barajı geri almasına yardımcı oldu. Kirby bombalamaların, IŞİD barajı tehdit ettiği sürece devam edeceğini de sözlerine ekledi.

IŞİD milisleri çeşitli bölgelerde ilerlerken, BM örgütün eylemlerini “etnik ve dinsel arındırma” olarak nitelendiriyor. Ülkede daha fazla Amerikan müdahalesi için çağrılar da artıyor.

Örgüt geçen hafta aralarında Amerikalı gazeteci James Foley’in başının kesilmesi de olmak üzere bir dizi kanlı infaz videosu yayınladı. IŞİD, Amerika’nın saldırılarını durdurmaması durumunda başka rehineleri de aynı kaderin beklediğini açıkladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon bugün yaptığı açıklamada örgütün sivilleri vahşice öldürmesinden duyduğu dehşeti dile getirdi. Ban, nesiller boyu bir arada yaşayan toplulukların bugün farklı dinlere inanmalarından dolayı Kuzey Irak’ı terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Suriye, koordinasyon içinde yapılması durumunda IŞİD’le mücadelede Amerika ve İngiltere’nin yardımını kabul edeceğini açıkladı. Ancak Şam, Amerika’nın tek taraflı hava saldırılarının ülkenin hava sahasının ihlali anlamına geleceğini ve bunun da Amerikan uçaklarının hedef alınmasına neden olabileceğini belirtti.

Amerikalı yetkililer ise Beşar Esat rejimini tanımadıklarını ve kendisiyle koordinasyon yapılmayacağını bildirdi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG