Erişilebilirlik

IŞİD’den Türkiye’ye Yeni Tehdit


Radikal İslamcı terör örgütü IŞİD, Türkiye’de yapılacak 16 Nisan anayasa değişikliği referandumunda sandığa gidilmemesini istedi.

IŞİD, anayasa değişikliği oylamasında hem “Evet” diyecekleri hem de “Hayır” diyecekleri “kafir” olarak niteledi ve sandıklara saldırılarda bulunulması için çağrı yaptı.

IŞİD terör örgütünün aylık dergisi Rumiyah’ın son ve 8’inci sayısında, Allah’ın dışında başka bir yasa koyucu belirlemenin “küfür” olduğu iddia edildi. Örgüt, Müslümanlar’ın referandum sandıkları ile oy kullanma yerlerinden uzak durması gerektiğini belirtti. Rumiyah dergisi, referandumda oy kullanacakların “düşman” ilan edilmeleri gerektiğine dikkat çekti ve ‘Evet’ yanlısı olanları da ‘Hayır’ diyenleri de “kafir” ifadesiyle tanımladı.

IŞİD, Türkiye’deki destekçilerinden, 16 Nisan Pazar günü oy kullanma mekanlarına saldırmalarını istedi. Örgüt dergisinde, “O yerleri basın, yıkın, yakın. Tağutları ve referandumda oyunu kullanarak onlara ibadet eden kafirleri, müşrikleri öldürün” denildi.

Rumiyah dergisinin söz konusu 8’inci sayısının “gerçek olmadığı” yolundaki çeşitli iddialar internet’te yer aldı. Ancak, aynı derginin neredeyse her sayısından sonra “gerçek olmadığı” şeklindeki iddialara daha önce de rastlanmıştı.

IŞİD’in Türk siyasi liderleri için “tağut” dediği bir sır değil. Ayrıca, IŞİD, Türkiye’nin, İncirlik Hava Üssü’nü uluslararası koalisyona açmasından bu yana sık sık Türkiye’ye karşı savaşılması gerektiğini de belirtiyor. Son bir yıl içinde IŞİD’in Türkiye içindeki bombalama eylemlerinde 150’yi aşkın kişi yaşamını yitirdi.

IŞİD’in Arap dilinde yayınlanan “El-Naba” adlı gazetesinde de benzer bir çağrıda bulunuldu. Örgüt, referandum günü Türkiye’de en üst düzeyde kargaşanın yaratılmasını istedi.

Kardeş düğününe tehdit

Bu arada, IŞİD’in Suriye’deki önde gelen Türk liderlerinden İlhami Balı, kısa bir süre sonra evlenmesi beklenen kızkardeşinin düğününde müzik çalınmamasını ve kadınlarla erkeklerin aynı yerde birarada bulunmamasını istedi.

“Birgün” gazetesinin Mart ayında verdiği “özel” habere göre, Suriye’den Reyhanlı’daki ailesine haber yollayan İlhami Balı, “O düğünde asla ve asla müzik çalınmayacak, kadınlar ve erkekler birarada olmayacak. Yoksa o düğünü havaya uçurur, patlattırırım,” dedi.

İhami Balı’nın, geçmişte, Türkiye’nin Suriye ile sınır bölgesinden ve militanların geçişlerinden sorumlu ismi olduğu biliniyor. Ancak, Fırat Kalkanı operasyonu ile bölgenin teröristlerden temizlenmesinden sonra İlhami Balı’nın Rakka’ya geçtiğine inanılıyor.

Türk güvenlik makamlarının “aranan teröristler” listesinde yer alan İlhami Balı’nın yakalanması ile sonuçlanacak bilgileri ulaştırabilecek olana dört milyon TL ödül verileceği daha önce duyurulmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG