Erişilebilirlik

IŞİD'den Türkiye'ye Tehdit Videosu


IŞİD tarafından yayınlanan Türkçe bir video, “İstanbul’un fethedilmesi” için destekçilerine silahlanma çağrısı yaparken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da “hain” diye tanımlıyor.

“Türkiye’ye Çağrı” başlıklı videodaki ses, Erdoğan’la ilgili tanımlamayı, IŞİD’le mücadelede iki askeri üssü koalisyon uçaklarının kullanımına açma kararından dolayı yapıyor.

Video, destekçilerine “ateistlere, haçlılara ve tağutlara (isyankar, kafir)” karşı ayaklanma, “Şeytanın dostlarına karşı da savaşma” çağrısında bulunuyor. Türkçe video, IŞİD’in başkent ilan ettiği kentin adından esinlenerek Rakka “devlet medyası bürosu” adı altında internete servis edilmiş.

Videoda konuşan kişinin çorak, dağlık bir alanda, bağdaş kurmuş, yanında ellerinde kalaşnikoflu başka militanlarla oturduğu görülüyor. 3 buçuk dakikalık profesyonel olduğu izlenimi veren videoda ortadaki beyaz sakallı kişi konuşurken, yanındakilerin sessiz kaldığı görülüyor. Videoda zaman zaman Türkiye haritasının batısının Amerikan, doğusunun da PKK bayrağının altında resmedildiği grafiklere, “laik” diye tanımlanan Atatürk’ün modern, Batılı giyim tarzıyla ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde hükümet üyeleri ve kuvvet komutanlarıyla birlikte poz verdiği siyah-beyaz fotoğrafa yer veriliyor.

Videoda konuşan kişi, “laik Kemal Atatürk geldi ve Türk halkına dinlerini inkar etmelerini ve laikliği dayattı”; “Erdoğan Türkiye’yi ırkçı PKK’lılara ve haçlılara sattı, Türkiye topraklarını PKK ve PKK’nın dostları olan ÖSO’ya açarak Şam topraklarındaki Müslümanlar’ın katledilmesine sebep oldu. Yakında Türkiye’nin doğusunun ateist PKK’lılara, batısının da haçlıların eline geçtiğini ve o topraklarda fesadı yaydıklarını, çocuklarını öldürdüklerini, kadınların ırzlarına geçtiklerini, malları gasp ettiklerini ve sizi de kendine köle yaptıklarını göreceksiniz” diyor.

Bununla birlikte Türkiye’de muhalefet grupları hükümeti, Suriye’de Beşar Esat rejimine karşı savaştığı için IŞİD’e karşı daha hoşgörülü davranmakla suçluyor. Hükümetse bu iddiayı defalarca yalanladı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG