Erişilebilirlik

IŞİD'den Amerikalı Gazeteciye Korkunç İnfaz


IŞİD, maskeli bir militanının gazeteci James Wright Foley adıyla tanıttığı turuncu üniformalı kişinin boğazını kestiği videoyu “A Message to #America (from the #IslamicState)" adıyla YouTube sitesinde yayınladı. Obama yönetimi videoyu doğrulamaya çalışıyor

IŞİD militanları, kendilerine hava saldırısı düzenleyen Amerika’ya misilleme amacıyla, iki yıla yakın bir süredir rehin tutulan Amerikalı bir gazetecinin başını vahşice keserek öldürdü.

IŞİD, maskeli bir militanının gazeteci James Wright Foley adıyla tanıttığı turuncu üniformalı kişinin boğazını kestiği videoyu “A Message to #America (from the #IslamicState)" adıyla YouTube sitesinde yayınladı. Videonun sonunda kurbanın kesik başı, gövdesinin üzerine bırakılmış görünüyor. Öldürülmeden önce kurbana, olanlardan Amerika’nın sorumlu olduğu yönünde bir mesaj okutturuluyor.

Video ayrıca bitmeden hemen önce aynı maskeli militan, bir başka Amerikalı gazeteci, Steven Joel Sotloff olduğu bildirilen benzer üniformalı bir rehinenin ensesinden tutarak, Başkan Obama’ya sesleniyor ve “Bu Amerikan vatandaşının hayatı senin atacağın sonraki adımda” diye uyarıyor. Amerika'nın Irak'a müdahaleden vazgeçmesi istenen video bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Facebook’ta açılan ve James Foley’nin serbest bırakılması çağrısında bulunan sitede de, videonun gerçek olup olmadığı doğrulanmıyor ve yalnızca sorularına yanıt arayan kişilerden sabırlı olmaları isteniyor.

James Foley
James Foley

Serbest fotomuhabir olan Foley, Suriye’de iç savaşı izlerken Kasım 2012’de kaçırılmıştı. Suriye'nin kuzeyinde çalışan Sotloff'tan da Temmuz 2013'ten bu yana haber alınamıyordu.

Obama yönetimi videoyu doğrulamaya çalışıyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Caitlin Hayden da istihbaratçıların videoyu doğrulamaya çalıştığını bildirdi, "doğru olması durumunda bu acımasız cinayetin kendilerini dehşete düşürdüğünü" açıkladı.

Son aylarda Irak ve Suriye’de önemli toprak kazanımları elde eden IŞİD militanları, ellerine geçirdikleri tüm tutsakları baş kesmeden çarmıha germeye kadar akıl almaz yöntemlerle öldürüyor. Şeriat hükümlerini uyguladığını iddia eden örgüt, sıklıkla toplu katliamlar da uyguluyor ve bunların videolarını yayınlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG