Erişilebilirlik

IŞİD'den Hırvat Rehineyi 'İdam Ettik' Açıklaması


Tomislav Salopek'in IŞİD'in eline geçtiğinde yayınlaan 5 Ağustos tarihli fotoğraf
Tomislav Salopek'in IŞİD'in eline geçtiğinde yayınlaan 5 Ağustos tarihli fotoğraf

IŞİD’in Mısır kolu, geçen ay kaçırılan Hırvatistan vatandaşını başını keserek öldürdüğünü açıkladı. Örgüt, infazın fotoğrafını da yayınladı.

Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç, Tomislav Salopek’in öldürüldüğü iddialarını “yüzde 100” doğrulayamadıklarını bildirdi. 30 yaşındaki Salopek evli ve iki çocuk babasıydı. Kendisi Mısır’da çalışıyordu.

Başbakan Milanoviç, doğrulayamasa da eline ulaşan görüntülerin “korkunç” olduğunu söyledi.

İnfaz doğrulanırsa, Salopek IŞİD’in Sina yarımadası kolu tarafından öldürülen ilk Batılı rehine olacak.

Geçen yıldan bu yana IŞİD, Irak ve Suriye’de 3 binden fazla kişiyi, kimi zaman başını da keserek öldürdü. Öldürülenler arasında uluslararası basın mensupları, bir turist ve insani yardım görevlileri bulunuyor.

IŞİD bağlantılı bir Twitter hesabından gösterilen fotoğrafta, kesik bir başın gövdesinin üzerine bırakıldığı, bir bıçağın kuma saplandığı ve sol arkada bir siyah bir IŞİD bayrağının dalgalandığı görülüyor. Fotoğrafın altında Hırvatistan IŞİD’e karşı mücadelede yer almakla suçlanıyor ve cinayet de buna misilleme olarak gösteriliyor.

IŞİD, Salopek’in hayatı karşılığında Mısır’daki “Müslüman” kadın mahkumların serbest bırakılması talebinde bulunmuş, talep 48 saat içinde yerine getirilmezse rehinenin öldürüleceği uyarısı yapmıştı. Mısır hükümeti bu talebi reddetti.

Salopek’in kaçırılması, Mısır’da çok uluslu şirketlerde çalışan yabancılar arasında huzursuzluk yarattı. Olay aynı zamanda Mısır güvenlik kuvvetlerinin IŞİD’e yönelik baskısına rağmen militanların yabancı hedeflere erişebilmesi açısından önemli.

Hırvat rehine, Mısır’da petrol ve gaz jeolojisi uzman bir Fransız şirketinde çalışıyordu.

Mısır’da 2013’te İslamcı cumhurbaşkanını devrildiği askeri darbeden bu yana Sina yarımadasında kök salan cihatçı militanlar yüzlerce asker ve polisi öldürdü.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG