Erişilebilirlik

‘IŞİD Çocuk İntihar Bombacısıyla Çocukları Vurdu’


Önceki gün, Gaziantep’te IŞİD tarafından gerçekleştirilen terör saldırısına uluslararası tepkiler sürüyor.

Kanlı terör saldırısında yaşamlarını yitiren 54 kişiden çoğunun çocuk olması, saldırıyı gerçekleştiren kişinin de 12 ile 14 yaşında olması tepkilerle birlikte endişelerinde daha da artmasına neden oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın saldırganın IŞİD terör örgütüyle bağlantılı 12- 14 yaşları arasında bir çocuk olduğuna işaret etti.

Gaziantep’te yaşanan terör katliamının hemen sonrasında Irak’ta, IŞİD militanı küçük bir çocuk, Şii Camine intihar saldırısı girişimi öncesinde güvenlik güçleri tarafından yakalandı.

Son gelişmeler sonrasında dünya gözlerini yeniden IŞİD’in çocuk intihar bombacılarına çevirdi.

Uzmanlar tarafından hazırlanan raporlarda IŞİD’in şimdiye kadar çok sayıda çocuk intihar bombacısını eylemlerinde kullandığına ve çocuk canlı bombaların daha da artacağına işaret ediliyordu.

Dünya ve ABD basını IŞİD’ in Gaziantep’te çocuk intihar bombacısıyla çocukları vurduğuna işaret etti. Kanlı terör örgütünün kirli amaçları için kullandığı çocukların dramı bir kez daha gözler önüne serildi.

Georgia Üniversitesi : "IŞİD çocuk ve gençlere yoğunluk olarak yöneliyor"

Son raporlarda, terör örgütünün intihar bombacısı olarak eğittiği, ellerinde katliam yaptırabilecekleri yüzlerce çocuğun olduğu iddia edildi.

Georgia Üniversitesi, geçtiğimiz aylarda hazırladığı raporda, IŞİD’ in son dönemde askeri gücünü kaybetmeye başladığını, örgütün mali kaynaklarının azaldığına işaret ederek, varlığı tehlikeye girmeye başlayan IŞİD’ın, yükselişe geçmek için Irak, Suriye, Afganistan ve diğer ülkelerdeki çocukları hedef aldığını belirtti.

IŞİD’ in kontrolünde olan bölgelerde okullarda çocukları Batı karşıtı olarak yetiştirip, radikal İslam ve terör eğitimi verdiği, örgütün artık yönünü çocuklara çevirdiğine işaret edildi.

Raporda, başta Irak ve Suriye olmak üzere IŞİD’in çocukları ve gençleri şimdiye kadar görülmemiş bir hızla ve yoğunlukla örgütlediği belirtildi.

Geçtiğimiz yıl IŞİD’in 86 çocuk askerinin öldüğü bunlarından 11’inin intihar bombacısı olduğuna işaret edildi.

CTC: "IŞİD’ in çocuk bombacı sayısı artıyor"

New York’ta West Point Askeri Akademisi bünyesinde bulunan Terörle Mücadele Merkezi (CTC) uzmanları, geçtiğimiz aylarda hazırladıkları bir raporda, IŞİD’ in çocukları intihar bombacı olarak yetiştirdiği ve bu sayının giderek arttığına dikkat çekmişti. IŞİD’in ‘Halifenin Yavruları’ adını verdiği okullarda askeri ve canlı bomba eğitimi alan çocuklara dikkat çekiliyordu. Raporda IŞİD’in tahmin edilen rakamların aksine çok daha fazla sayıda çocuğu terör eylemlerinde kullandığına işaret ediliyordu.

Birleşmiş Milletler; “IŞİD zihinsel engelli çocukları intihar bombacısı olarak kullanacak”

Birleşmiş Milletler, tarafından geçtiğimiz yıl yayımlanan IŞİD raporunda, kanlı terör örgütünün küçük yaşta çocukları intihar bombacısı olarak yetiştirdiğine işaret edilmişti.

Raporda, çocukların örgüt tarafından beyinleri yıkanarak yetiştirildiği vurgulanmış, örgütün yapacağı eylemin farkında bile olamayacak bazı engelli çocukları da kanlı terör eylemlerinde kullanabileceği belirtilmişti.

‘IŞİD’in elindeki çocukları kurtarmalıyız’

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi’nin geçtiğimiz yıl yayınladığı raporu hazırlayan uzman raportörler adına Reuters haber ajansına değerlendiren komitenin sözcüsü Renate Winter, IŞİD’in intihar bombacısı olarak bazı çocukları kullanabileceğine işaret etmiş,”Ne yapacağının farkında olmayacak zihinsel engelli çocukları intihar bombacısı olarak kullanacakları yönünde duyumlar alıyoruz” diye konuşmuştu. Winter, IŞİD’in elinde bulunan çocukların kurtarılması gerektiğine vurgu yapmıştı.

Başkan Bill de Blasio : “New York Türkiye ile birlikte yas tutuyor”

Dünya basınıyla birlikte Amerikan basını da Gaziantep katliamına sayfalarında ve yayınlarında geniş yer verdi. Gaziantep katliamında, özellikle çocuk yaşta bir intihar bombacısının kendini patlatmasıyla çoğunluğunu çocukların kurbanı olduğu bir terör saldırısı yaşandığı vurgulandı. ABD basını, Gaziantep’te yaşanan kanlı terör saldırısını, ”IŞİD’in çocuk intihar bombacısı çocukları katletti” şeklinde yorumladı.

Gaziantep katliamına New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da sosyal medya hesabından terör saldırısınatepki gösterdi. Başkan de Blasio, kişisel Twitter, hesabından yaptığı açıklamada, “New York kenti, Türkiye ile beraber yas tutuyor. Kalplerimiz, Gaziantep’te düğünde meydana gelen aşağılık saldırıda sevdiklerini kaybedenlerle birlikte” dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Türkiye’ye taziyelerini iletti

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki- Moon, Gaziantep’te IŞİD’in düzenlediği intihar bomba saldırısını kınadı. Ban, önceki gün Gaziantep’te çoğunluğu çocuk 54 kişinin yaşamını yitirdiği, 17’si ağır onlarca kişinin yaralandığı katliamın faillerinin acilen belirlenip adalete teslim edilmesini dilediğini söyledi. Ban, terörizm ve şiddet içeren ayrımcılıkla mücadele etmek için bölgesel ve uluslararası çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri Ban, Türk hükümeti ve Türkiye halkına, terör saldırısının mağdurlarının ailelerine en derin taziyelerini iletti. Terör saldırısında yaralananlara acil şifalar diledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG