Erişilebilirlik

IŞİD Bombalı Saldırıları Arttırıyor


IŞİD militanları Bağdat ve Irak’ın farklı bölgelerinde el yapımı bomba yüklediği araçlarla saldırılarını arttırdı. Pazar günü 5 saldırı düzenleyen örgütün hedeflerinden biri başkentin kuzeyindeki bir doğalgaz santraliydi. Saldırıda 15 kişi öldü.

Toplam 5 saldırıda 100’den fazla Iraklı yaşamını yitirdi.

Bu yıl militanlar genel olarak bombalı intihar saldırıları düzenliyordu. Ancak Nisan’dan bu yana IŞİD ağır bomba yüklü araçlar kullanmaya başladı. Bu durum, artan siyasi gösteriler nedeniyle Irak güvenlik güçlerinin Bağdat dışını korumada zaaflarının oluştuğuna işaret ediyor.

Washington’daki Savaş Çalışmaları Enstitüsü’nden Patrick Martin, patlamaların amacının Irak siyasetindeki karmaşıklığı arttırmak ve giderek kırılganlaşan hükümete zarar vermek olduğunu söylüyor.

Martin, son saldırıların Bağdat’taki siyasi dengelere etki edeceğini ve hükümetin temel güvenliği sağlayamamasının devlet ve göstericiler arasında halihazırda gergin olan ilişkileri daha da gereceğini belirtiyor.

Iraklı yetkililer ise saldırıların IŞİD’in son dönemde kayıpları sonrası geldiği çaresizliğine işaret ettiğini iddia ediyor. Geçen Çarşamba 3 ayrı bomba yüklü araç Bağdat’ta 93 kişinin ölümüne neden oldu.

Başbakan Haydar El Abadi IŞİD’in ülkedeki siyasi krizden yararlanmaya çalıştığını kabul etti.

Zor durumdaki IŞİD hala ölümcül

Amerikalı yetkililer de militanların artan saldırılarının genel toprak kaybına karşı çaresizliklerini ortaya koyan bir tepki olduğunu söylüyor. Bağdat’ta basın toplantısı yapan IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, “Bu sapkın hilafet küçülüyor” dedi.

Ancak IŞİD acımasız ve hareketleri öngörülemez bir düşman olmayı sürdürüyor. Örgüt, düşmanlarının zayıflıklarını kullanma konusunda çevik davranıyor.

Irak’taki terör saldırıları sivil hedeflere yönelikti. Latifiye’deki bomba bir alışveriş bölgesinde patlatıldı. Bağdat’ın başka 3 semtindeki patlama da ticari bölgelerde düzenlendi ve en az 8 kişinin ölümüne 28 kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Bağdat’ın kuzeyindeki Taci doğalgaz santraline yönelik saldırı iki elektik santralinin üretime ara vermesine neden oldu. Doğalgaz santralinin kapısında patlayan bir araçla başlayan koordine saldırı 6 bombacıyı taşıyan ikinci bir aracın içeri girmesiyle devam etti. Irak güçleri olay yerine vardığında militanlar yakındaki bir başka aracı patlattı.

IŞİD aynı zamanda yeni kara operasyonları da başlatıyor.

Saldırılar ve karşı saldırılar

Suriye’de Palmira yakınlarında IŞİD militanlarının tekrar toparlanması geçen hafta Humus kentinden gelen önemli bir sevkiyat yolunun kapanmasına yol açtı. Esat güçleri bu girişime sert karşılık verdi.

Rus ve Suriye savaş uçakları militanlara yönelik hava saldırılarını sürdürüyor. IŞİD, kenti güvenlik güçlerine kaybettiği Mart ayından sonra Palmira’nın kuzeydoğusundaki dağlarda ilerleme kaydetti.

Kenti 3 taraftan tekrar kuşatan IŞİD kente 10 km uzaklıkta. Örgüt aynı zamanda Deyrizor’daki hükümet merkezlerine doğru da taarruza geçti.

Özel Temsilci McGurk, koalisyonun IŞİD üzerindeki baskıyı azaltmayacağını söyledi. McGurk, ABD özel güçlerinin, geçen sene ülkenin doğusunda yaptıkları bir baskında elde ettiklerini istihbaratın örgüt liderlerini hedef alma konusunda işlerine yaradığını söyledi.

McGurk, “Önümüzdeki hafta ve aylarda Rakka’ya yönelik baskıyı çok yönlü biçimde arttıracağız” diye konuştu.

McGurk, Irak’ta da Musul çevresinde neredeyse her gün nokta atışı yaptıklarını ve eşgüdümlü biçimde baskı uyguladıklarını ifade etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG