Erişilebilirlik

IŞİD Bombacısı İki Kez Sınırdışı Edilmiş


Türkiye, Brüksel saldırganlarından İbrahim El Bakraoui’nin geçen yıl Temmuz ayında sınırdışı edildiğini, saldırganın ikinci kez Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra Ağustos 2015’te yeniden aynı işleme tabi tutulduğunu açıkladı.

İbrahim El Bakraoui ile ilgili olarak Reuters ajansına konuşan bir Türk üst düzey yetkili, geçen yıl Temmuz ayında sınırdışı edilen saldırganın tekrar Türkiye’ye giriş yaptığını ve Ağustos 2015’te yeniden sınırdışı edildiğini belirtti.

Bakraoui, Brüksel Havalimanı’nda, kardeşi Halid el Bakraoui ise kentin bir metro istasyonunda kendini havaya uçurmuştu. Brüksel’de 34 kişinin ölümüne neden olan bombacı saldırganların “üç kişi” oldukları ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Brüksel’deki saldırganlardan biri, daha önce Haziran 2015’te Gaziantep’te yakalayıp sınırdışı ettiğimiz kişidir” demişti. Erdoğan, Ankara’nın terör uyarılarının Brüksel’de karşılık bulmadığını da belirtmişti. Ancak, Bakraoui’nin Belçika’ya değil kendi isteği üzerinde Hollanda’ya sınırdışı edildiği ortaya çıktı. Ankara, Hollanda’ya da İbrahim el Bakraoui’nin terörizmle bağlantılı olduğunu bildirdi.

Bir Türk gazetesi ise, Bakraoui kardeşlerin üç yıl önce ve yasal olarak Türkiye’ye giriş yaptıklarını öne sürdü. Buna göre, iki kardeş Türkiye’den Suriye’ye geçerek IŞİD kamplarında eğitim gördü.

Hollanda’da muhalefette yer alan siyasi partiler ise, Erdoğan’ın açıklamasından sonra iktidardan bilgi ve açıklama istedi. Aşırı sağcı, ırkçı ve İslamofobik Özgürlük Partisi PVV’nin lideri Geert Wilders, eğer Tayyip Erdoğan’ın dedikleri doğruysa Başbakan Rutte’nin istifa etmesi gerektiğini söyledi. Bazı gözlemciler, Ankara ile hangi bilgilerin ele alındığını ve ne tür uyarıların yapıldığı konularının açıklık kazanması gerektiği yorumunda bulundular.

Belçika’da hükümet krizi

Belçika’da, Flaman dilinde yayın yapan VRT televizyonu ise Türkiye’nin geç bilgi verdiğini ileri sürdü. VRT, Bakraoui Hollanda’ya gittikten bir hafta sonra Belçika’ya bilgi verildiğini iddia etti.

Brüksel'i kana bulayan saldırıların ardından Belçika’da hükümet krizi başladı. Önce İçişleri Bakanı Jan Jambon, ardından Adalet Bakanı Koen Geens Başbakan Charles Michel'e istifalarını sundu. Başbakan Michel, iki bakanın talebini de reddetti. İstifaların, Belçika ve Hollanda'nın ihmallerine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının hemen ardından sunulması dikkat çekti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG