Erişilebilirlik

IŞİD Afganistan’da 30 Sivili Katletti


Afganistan’da IŞİD bağlantılı teröristler, 30 kişiyi kaçırarak öldürdü. Öldürülenler arasında çocuklar da var.

Ghor vilayetindeki katliam sonrası yerel yetkililer alarma geçti. Şii Hazara toplumunun çoğunlukta olduğu eyalette bu olay, ülkenin orta bölgelerindeki ilk IŞİD eylemi olarak kayda geçti.

IŞİD’e bağlılığını ilan eden teröristler daha önce ülkenin doğusundaki Nangarhar eyaletinde ve Pakistan sınırındaki bölgelerde faaliyet gösteriyordu.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bölgesel hükümet sözcüsü Abdul Hai Khatibi, kurbanların yakalandıkları sırada kış için odun topladıklarını söyledi.

Khatibi, infazın ise Salı gecesi Afgan güvenlik güçlerinin kurtarma operasyonu sırasında gerçekleştirildiğini açıkladı.

Ghor Valisi Nasır Khazeh ise öldürülenler arasında çocukların da bulunduğunu söyledi.

Uluslararası Af Örgütü, Afgan yetkililere katliamla ilgili bağımsız soruşturma çağrısı yaptı. Örgüt açıklamasında, “Herhangi bir koşulda sivillerin hedef alınması ve öldürülmesinin hiçbir mazereti olamaz. Kurbanlar ve aileleri adaleti hak ediyor,” dendi.

Taleban ise olayla bağlantısı olmadığını açıkladı. Örgütün sözcülerinden Zabhilluah Mücahit, sivillerin öldürülmesini Taleban’la ilişkilendiren haberlerin propaganda olduğunu söyledi.

IŞİD, bu katliamdan bir gün önce de Pakistan sınırından bir polis eğitim merkezine yönelik intihar saldırısını üstlenmişti. Ülkenin güneybatısındaki Belucistan eyaletindeki saldırıda 62 polis adayı hayatını kaybetmiş, 120’den fazla kişi yaralanmıştı.

Pakistanlı yetkililer, vilayetin başkenti Ketta’daki saldırıda Özbek militanların da rol oynadığını açıklamıştı.

IŞİD, Afganistan ve Pakistan’daki eylemlerine 2015 başında başlamıştı. Örgüt, bölgeyi Horasan İslam Devleti ilan etti.

Birleşmiş Milletler, Afganistan’da sadece 2016’nın ilk dokuz ayındaki çatışma ve saldırılarda en az 2500 kişinin öldüğünü 5000’den fazla kişinin de yaralandığını belgeledi.


XS
SM
MD
LG