Erişilebilirlik

IŞİD Afganistan’da Askeri Hastaneye Saldırdı


Doktor kıyafeti giyen saldırganlar Afganistan’ın başkenti Kabil’de ülkenin en büyük askeri hastanesine saldırdı. Saldırıda en az 30 kişi yaşamını yitirdi, onlarcası da yaralandı. Binayı saran Afgan güvenlik güçleri saldırganların tamamını öldürerek saatler süren saldırıya son verdi.

Görgü tanıkları, saldırının 400 yataklı hastanenin girişinde düzenlenen intihar saldırısıyla başladığını söyledi. Ardından da saldırganlar otomatik silahlar, intihar yelekleriyle binaya girdi.

Saldırganlar hastaları ve sağlık çalışanlarını hedef aldı.

Saldırıyı IŞİD üstlendi.

Hastanedeki doktorlardan biri, “Ameliyat odasına girmeye hazırlanırken silah sesi duydum, bir doktor arkadaşımın kapıya vurduğunu düşündüm, kapıyı açtım ve intihar saldırganını doktor elbisesiyle gördüm, bana ateş açtı, merdivenlerin altına saklandım, saldırgan bir başka yöne giderken daha sonra başka bir çalışana ateş açtı,” dedi.

Ambulanslar kurbanları sivil bir hastaneye nakletti. Kurbanların çoğunun hastane çalışanı olduğu düşünülüyor.

Kadınlar Günü nedeniyle saldırının olduğu yerden birkaç yüz metre uzaklıktaki bir etkinliğe katılan Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ve Baş Yönetici Abdullah Abdullah olayı kınadı ve saldırganları adalete teslim etme sözü verdi.

Saldırı, savaşan tarafların sağlık çalışanlarını hedef almaları nedeniyle ülkedeki kırılgan sağlık sisteminin zarar gördüğünü belirten raporun ardından düzenlendi.

Geçen hafta da Kabil’deki emniyet binalarına Taleban’ın düzenlediği sanılan eş zamanlı saldırılarda 12’den fazla kişi yaşamını yitirmişti.

Silahlı çatışma bölgelerinde çocukları gözlemleyen bağımsız “Watchlist on Children and Armed Conflicts” adlı kuruluş New York’ta yayınladığı raporunda 2015 ile 2016 arasında Afganistan’ın 20 eyaletinde 240’dan fazla benzer saldırı belgelediğini kaydetti. Kuruluş, saldırıların çoğundan Taleban ve IŞİD’i sorumlu tutuyor.

IŞİD Afganistan’da saldırılarını artırmış durumda. Bununla birlikte kontrolünde olduğu bölgelerde Amerika hava gücünün destek verdiği Afganistan güçlerinin baskısıyla karşı karşıya.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG