Erişilebilirlik

İki Yıl Sonra Kırım Tatarları'nın Öfkesi Büyüyor


İşgalden İki Yıl Sonra Kırım Tatarları'nın Öfkesi Büyüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

İşgalden İki Yıl Sonra Kırım Tatarları'nın Öfkesi Büyüyor

Rusya’nın Ukrayna’ya ait Kırım Yarımadası’nı ilhak etmesinin üzerinden geçen iki yılda bölgede yaşayan Tatarlar arasında öfke ve hayal kırıklığı giderek artıyor. Rus yetkililerin kendilerini kamu görevlerinden uzaklaştırdığını ve Rusya’nın Kırım’ın özerk statüsünü elinden aldığını söyleyen Tatarlar, yarımadayı terk etmeye başlıyor.

Rusya’nın memleketi Kırım’ı yeniden egemenliği altına aldığını görmek, Azime Umerova ve eşine, 1944 yılında Sovyet lider Jozef Stalin’in binlerce Tatar’ı yarımadadan uzaklaştırmasını hatırlatıyor: ”Otomatik silahlı askerler geldi. Ben o zaman küçüktüm ama hatırlıyorum. 15 dakika içinde en değerli eşyalarımızı toparlayıp evden çıkmamızı söylediler. Herkes çok üzgündü, herkes ‘Neden gidiyoruz, nereye gidiyoruz’ diye bağrışıyordu. Hiç kimse bir şey bilmiyordu. Hem çocuklar hem yetişkinler ağlıyordu. Eli silahlı askerler bizi itip kakarak vagonlara doldurdu.”

Şekerleme yapıp satan Azime Umerova, Tatarların Kırım’ı iki yıl önce bir kez daha Rusya’ya kaybetmesinden sonra Rus lider Vladimir Putin’e karşı öfke içinde olduklarını söylüyor.

Ukraynalı liderlerin pasif kaldığını düşünen Kırımlılar, bu konuda da öfkelerini gizlemekte zorlanıyor.

Ukrayna Ordusu, doğuda savaşmaya devam ediyor. Bu nedenle
Müslüman ülkelerin desteklediği eylemciler Rus kontrol noktası yakınlarında bir bölük oluşturdu.

Bölük, çoğu Tatar 100 kişiden oluşuyor, ancak içlerinde Ukraynalı, Çeçen ve Afgan gönüllülerin de olduğu göze çarpıyor.

Rus askerleri, Kırım’a sadece iki kilometre uzakta konuşlandırılmış durumda.Birkaç sınır muhafızı dışında Ukraynalı askerlere rastlanmıyor. Şimdi birçok kişinin aklında, ‘Ukrayna Kırım için savaşmayacaksa kim savaşacak?’ sorusu var.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG