Erişilebilirlik

Irma Kasırgası Nedeniyle Miami Çevresinde Tahliye Emri


Irma Kasırgası Barbuda Adası'nı Yerle Bir Etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Irma Kasırgası, en tehlikeli seviye olan 5. Kategoride kalmaya devam ederken, şu ana kadar en az 7 kişi hayatını kaybetti. Irma dün geçtiği ada ülkeleri resmen yerle bir etti. Barbuda Adası Başbakanı adada hasar görmemiş tek bir bina bile olmadığını söylüyor. Karayipler'i gelecek hafta Jose Kasırgası'da vurabilir.

Kasırganın gözü Dominik Cumhuriyeti’ni kıyılarından ilerleyip adayı teğet geçiyor olsa da, Ulusal Kasırga Merkezi’ne göre, Irma’nın getirdiği rüzgarlar ve yağmur, ada ülke için hala oldukça tehlikeli. Aynı koşulların Bahamalar ve Turks ve Caicos Adaları için de geçerli olması bekleniyor. Kasırganın daha sonra Küba çevresine ilerleyeceği, oradan da Florida'ya yöneleceği tahmin ediliyor.

Saatte 285 kilometre sabit hızla Karayipler’deki adaları vuran Irma Kasırgası şu ana kadar en az 7 kişinin ölümüne, binlerce kişinin evsiz kalmasına neden oldu.

Kasırganın Florida kıyılarını Pazar erken saatlerde vurması beklenirken, eyalette acil durum ilan edildi. Yetkililer, Miami kenti ve Key adalarının belirli kesimleri için zorunlu tahliye emri yayınladı. Uzmanlar, kasırganın Florida'nın tüm Atlantik kıyılarında etkili olabileceği, Georgia ve Güney Carolina eyaletlerine de erişebileceği uyarısında bulunuyor.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe St.Martin adasında 4 kişinin öldüğünü, 50 kişinin yaralandığını açıkladı. St.Martin'de ölü sayısı daha önce 8 olarak verilmişti. İngiliz adası Anguilla, bağımsız Barbuda ve St. Martin'in Hollanda'ya ait kesiminde de toplam 3 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb da, kasırganın vurduğu St. Martin ve St.Barts adalarına 4 gün yetecek gıda yardımı gönderdiklerini belirterek, "Bu bir trajedi. Her iki adayı da yeniden inşa etmemiz gerekecek. Okulların çoğu yerle bir oldu" dedi.

St.Martin, Fransa ve Hollanda arasında bölünmüş durumda. Adanın Hollanda tarafında yetkililer ölü sayısı hakkında tam bir bilgileri olmadığını, ancak havaalanı ve liman dahil birçok yerde çok büyük hasar olduğunu belirtti.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de açıklamasında, kasırganın altyapı, evler ve işyerlerinde geniş çaplı hasara yol açtığını kaydederek, "Elektrik, akaryakıt, içme suyu yok. Evler sular altında, arabalar yollarda yüzüyor, halk harabeye dönmüş evlerde karanlıkta kaldı ve dış dünyayla bağlantıları kesildi" diye konuştu.

İngiliz yetkililer de, İngiltere'ye ait Anguilla ve İngiliz Virgin Adaları'nda ağır hasar meydana geldiğini bildirdi.

Porto Riko’yu dün gece vuran kasırga, yaklaşık bir milyon kişiyi elektriksiz bıraktı. Elektrik firmasının yöneticileri, tamir işlemlerinin 6 ay sürebileceğini söylüyor. Bölgede 50 bin civarında kişinin de susuz kaldığı, 14 hastanenin jeneratörle hizmet verdiği belirtilirken, yollarda yıkılmış ağaçlar ve elektrik direkleri görülüyor.

Başkan Trump, Porto Riko ve Amerikan Virgin Adaları'nda için acil durum ilan etti, Federal Acil Durum Yönetim Dairesi FEMA’ya afet yardımı çalışmaları için talimat verdi.

Trump bu sabah Twitter üzerinden paylaştığı mesajda da, "İrma kasırgası hiddetli ama yerlerini zaten almış, yardıma hazır durumda yetenekli ve cesur insanlardan oluşan harika ekiplerimiz var. Dikkatli ve güvende olun" diye yazdı.

Kasırganın merkezinin üzerinden geçtiği Barbuda Adası’nda, Başbakan Gaston Browne’a göre hasar görmemiş tek bir bina bile yok. Browne, adadaki 1400 kişinin yüzde 60'ının evsiz kaldığını ve 2 yaşında bir çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Barbuda Adası, önümüzdeki hafta Jose Kasırgası’nın da tehdidi altında kalabilir. Şu an Irma kadar güçlü olmayan kasırganın Irma’ya benzer bir rotada ilerlemesi bekleniyor.

Irma Kasırgası’nın Pazar günü Florida eyaletini vurması bekleniyor. Son meteorolojik tahminler, kasırganın Miami’yi ve eyaletin doğu kıyılarını etkileyeceğini gösteriyor.

Florida’nın güney bölgelerinde şimdiden tahliye emri uygulanıyor. Floridalılar, benzin istasyonları ve süpermarketlerde uzun kuyruklar oluşturmaya başladı.

Tahminen 25 bin kişi ya da daha fazlasının eyaletteki Key adalarını terkettiği belirlilirken, adayı ana kıtaya bağlayan yolda araç kuyruğu oluştu.

Florida Valisi Rick Scott, halka kasırga için hazırlık yapmaları ve zorunlu tahliye emirlerine uymaları çağrısı yaptı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG