Erişilebilirlik

Beyaz Saray’da Kritik Toplantı


Başkan Barack Obama, ülkede artan ırksal gerilimi konusunu dün Beyaz Saray’da, polis yetkilileri ve siyah Amerikalıları temsil eden toplum liderleriyle ele aldı. Yaklaşık dört saat süren toplantı sonrasında Obama, Amerika’nın onlarca yıla dayanan karşılıklı güvensizlikleri gidermekten hala uzak bir noktada olduğunu söyledi.

Obama, “Ne siyahlar polisin kendilerine saygılı ve eşit biçimde davrandığını ne de polis her seviyede istediği desteğe sahip olduğunu düşünüyor,” dedi.

Beyaz Saray’daki toplantıya Adalet Bakanı Loretta Lynch, Louisiana Valisi John Bel Edwards, Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti, siyahları ulusal çapta temsil eden NAACP Derneği’nin Başkanı Cornell Brooks ile çok sayıda polis şefi, belediye başkanı, siyahların haklarını savunan grupların temsilcileri ve dini liderler katıldı.

Başkan Obama, her kesimden farklı görüşleri dinlemek üzere bu kadar geniş katılımlı bir toplantıyı tercih ettiğini söyledi.

Toplantı, geçtiğimiz hafta iki siyah erkeğin Louisiana ve Minnesota eyaletlerinde beyaz polislerce vurularak öldürülmesi, bunu protesto amacıyla Teksas kentinde yapılan barışçı bir gösteri sırasında, “beyazları özellikle de beyaz polisleri öldürmek istediğini” söyleyen bir siyah tarafından beş polisin vurulması sonrasında düzenlendi.

Planlanandan çok daha uzun süren toplantının ardından konuşan Obama, bir çok polis teşkilatında iyileştirme sürecinin başladığına dikkat çekti. Obama, toplantıda dile getirilen görüşlerin karşılıklı güven tesisi ve ırksal eşitsizlikleri ortadan kaldırmak üzere yapılan çalışmalarda dikkate alınacağını söyledi.

Obama devamla, “Ancak elbette polis birimleri hala haksız yere suçlandıklarını, siyah azınlıklar da adaletin çok geç tecelli ettiğini düşünüyor. Değişim süreci bazıları için çok yavaş bazıları içinse çok hızlı gibi geliyor. Amerika büyük bir ülke, bu yüzden de polisle toplum bireyleri arasında gelecek ay, gelecek yıl ve hatta uzun bir süre daha fazla gerilim yaşanacaktır,” dedi.

Başkan, Dallas’taki gibi saldırıların önüne bir gecede geçilemeyeceğini, zira gerilimin kökeninin yüzyılları aşan bir geçmişi olduğunu da söyledi.

Obama, “Amerika olarak bir ulus olarak buna kafa yorup, çözüm bulmamız gerekir,” görüşünü de savundu.

Toplantıda, polis birliklerinin daha iyi eğitilmesi, gerginliklerin düşürülmesi teknikleri konusunda daha fazla bilinçlendirilmesi ve polis faaliyetlerinin daha iyi denetlenebileceği daha şeffaf bir sistem oluşturulması üzerinde görüş birliğine varıldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG