Erişilebilirlik

Irkçılık ABD'nin İtibarını Zedeler mi?


Irkçılık ABD'nin İtibarını Zedeler mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Missouri ve New York’ta iki siyahın ölümüne yol açan beyaz polis memurlarının suçlu bulunmaması üzerine Amerika’da ırk ilişkileri yeniden gündemin üst sıralarına çıktı. Amerika’nın Sesi Londra muhabiri Al Pessin, bu iki olayın Amerika’nın uluslararası itibarını zedelediğini bildiriyor.

Missouri ve New York’taki jürilerin aldığı kararlar geniş çaplı protestolara yol açarken tüm dünyanın dikkatini Amerika’ya çekti. Günlerce süren gösterilere İngiltere dahil başka ülkelerden de destek geldi.

Londra’daki Kings College Amerikan Kültürü Araştırmaları Bölümü öğrencileri, konuyu derslere taşıdı.

23 yaşındaki Çinli ekonomi öğrencisi Xiang Yingchao, Amerika’da eğitim görmüş: “Çin basınında ‘Amerika hep insan haklarından bahseder, şu hallerine bir bakın’ şeklinde yazılar çıkıyor, insan haklarında çifte standart olduğu söyleniyor.”

Bu öğrenciler Amerikan kültürü eğitimi alıyor.

New York’taki olayı ‘cezalandırılmayan polis şiddeti’ olarak gören öğrenciler, Ferguson’daki vakanınsa daha muğlak olduğu görüşünde. 53 yaşındaki yüksek lisans öğrencisi Paul Zimmerman’a göre, ayrıntılar genel bakış açısı kadar önemli değil: “Bazı şeylerin yolunda gitmediği yolunda genel bir algı var. Belki de jüriler doğru karara vardılar ama bunun artık önemi yok.”

24 yaşındaki öğrenci Mark Eastwood da aynı görüşte: “Bu olaylar daha büyük bir sorunu gündeme getirdi. Benim için Ferguson ve New York’ta olanlar, yapısal ırkçılıkla ilgili.”

Barack Obama’nın başkan seçilmesinin Amerika’da ırkçılık sorununu çözmediğinin anlaşılması da toplumda hayal kırıklığına yolaçtı: “Siyah bir başkan seçmek, teoride köklü bir değişimin işareti. Ancakuzun yıllara dayanan sistemli adaletsizliği kaldırmak için çok çaba gerek.”

Xiang Yingchao, “Tek bir siyah başkan bu sorunları çözemez. Adalet sisteminin, yasaların değişmesi şart,” şeklinde konuşuyor.

Profesör Joshua Simon, bazı öğrencilerinin Ferguson ve New York’taki olayları iki taraflı değerlendirdiğini söylüyor: “Öğrencilerim, Amerika’daki olayları, ırksal adaletsizliğin son kalıntılarının çok şaşırtıcı bir göstergesi olarak algılıyor. Kimilerine göreyse olaylar, Amerikan kamuoyunun bu olayları gözardı etmeyeceğinin bir işareti.”

Cenaze törenlerinde yaşanan duygusal anlar, yabancıların tepkisini daha da yoğunlaştırdı. Profesör Simon, birçoklarının Amerika’yı ırk ilişkilerinde çok mesafe katettiği için alkışladığını, ancak son olayların çok daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini gösterdiğini söylüyor. Uzman, Amerika’nın etik alanında dünya lideri olma emellerine de gölge düştüğünü belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG