Erişilebilirlik

Irkçı Örgüt Davasının Baş Sanığı Konuşacak


Aşırı sağcı terör örgütü NSU'nun ikibuçuk yıldır süren davasında baş sanık Beate Zschaepe’nin suskunluğunu bozarak, ifade vermeye başlayacağı haberi, gözleri yeniden Münih’deki mahkemeye çevirdi. Teslim olduğundan bu yana hiç konuşmayan Zschaepe’nin önümüzdeki 8 Aralık Salı günü yapılacak duruşmada ilk kez yazılı olarak açıklama yapması ve mahkeme başkanının sorularına da yanıt vermesi bekleniyor.

Davayı başından bu yana izleyenler, Zschaepe’nin açıklamalarının mahkemenin seyrini değiştirebileceğinden yola çıkıyor. Nasyonal Sosyalist Yeraltı NSU örgütü 2000-2007 yılları arasında, 8 Türk, bir Yunanlı ve bir Alman kadın polisi öldürdü. Cinayetlerin yanısıra 15 banka soygunu ve iki bombalı saldırıdan da sorumlu terör örgütünün eylemlerinin ayrıntıları, 4 Kasım 2011 tarihinde bir karavanın içinde intihar eden iki NSU’lunun ardından örgütünün ele başı Beate Zschaepe’nin teslim olmasıyla tesadüfen ortaya çıktı. Cinayetlerin failleri yıllarca bulunamamış ve güvenlik birimleri olayları Türk ve Kürt mafyaları ile ilişkilendirmişti.

NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi ile ilgili 2013 yılının Mayıs ayından beri Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde şimdiye dek 247 duruşma yapıldı ve başsanık Zschaepe’nin suskunluğu nedeni ile hala bir arpa boyu yol kat edilemedi. NSU davasının 2016 yılında bitmesi öngörülürken, Zschaepe'nin sürpriz konuşma isteği birçok soruyu beraberinde getirdi. Alman güvenlik birimleri örgütün kendini ifşa etmesinden bu yana NSU'nun sadece üç kişiden ibaret olduğunu savunuyor.

Ancak konuya yoğunlaşan araştırmacı gazeteciler, ölen iki NSU’lu Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos ve Beate Zschaepe dışında örgütün başka gizli üyeleri ve istihbarat ve polis içinde de bağlantıları olduğunu iddia ediyor. Aynı şekilde örgütün faaliyetlerinin baştan beri bilinildiği ve istihbarat ve polis teşkilatı içinde göz yumanların olduğu, hatta destek verildiği iddia ediliyor. Bu yüzden Zschaepe’nin, 50 sayfa olacağı öne sürülen ifadesinde ne açıklayacağı çok büyük bir merak konusu. Davada, NSU’nun öldürdüğü Türklerin akrabalarının müdahil avukatlarından Mustafa Kaplan, Zschaepe'nin ifadesi konusunda temkinli.

Davayı izleyen hukukçular Beate Zschaepe'nin konuşma isteğinin altında cezasının hafifletme amacının yattığını düşünüyor. Zschaepe'nin eski avukatları sanığın susmasını en iyi savunma taktiği olarak nitelerken, yeni avukatı ise konuşmasıyla cezasının hafifleyeceğini umut ediyor. Zschaepe'yi konuşmaması durumunda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının beklediğini belirten hukukçular, ifade vermesi durumunda ise sadece müebbet hapisle cezalandırılacağını ve geçerli ceza yasasından faydalanarak 15 yıl sonra iyi halden çıkabileceğini vurguluyor. Bu arada Zschaepe'den sonra davanın diğer önemli sanıklarından Ralf Wohlleben de ifade vererek suskunluğunu bozmak istediğini açıkladı. Wohlleben, suikastlarda kullanılan Çek yapımı Ceska tipi tabancayı temin etmek, çete üyelerine yardım ve yataklıkla suçlanıyor. Almanya’da ‘Yüzyılın Davası’ olarak nitelen NSU davasında bir dönüm noktasına gelindiği ve önümüzdeki günlerde dava seyrinin değişeceği tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG