Erişilebilirlik

Irkçı Cinayet Davasında Tanıklar Dinlendi


Irkçı terör örgütü NSU'nun hayattaki tek üyesi Beate Zschape yargılanırken
Irkçı terör örgütü NSU'nun hayattaki tek üyesi Beate Zschape yargılanırken
Aşırı sağcı NSU cinayetlerine ilişkin davaya Münih'te devam edildi. 2000-2007 yıllarında 8’i Türk 10 kişi öldürmek, banka soymak ve bombalı saldırılar gerçekleştirmekle suçlanan aşırı sağcı ‘Nasyonal Sosyalist Yeraltı’ (NSU) terör örgütü davasında son günlerde açıklamaları merakla beklenen tanıklar dinlendi.

Duruşmada geçen hafta teröristlerin eski komşuları ifade verdi. Komşuların ifadeleri teröristlerin sık sık seyahat ettiği ve sempatik insanlar olduğu yönünde oldu.

Geçen hafta medyada büyük yankı bulan bir diğer açıklama Meclis NSU Komisyonu’nda ifade veren NSU’lu terörist Uwe Mundlos’un babasından geldi. Baba Siegfried Mundlos, güvenlik birimlerinin, NSU’ya dolaylı destek sağladığını ve aralarında oğlunun da bulunduğu hücre üyelerini kasten ortaya çıkarmadığını öne sürdü. Mundlos, istihbarat birimlerinin en başından beri oğlu ve diğer iki teröristin nerede olduğuna dair somut bilgilere sahip olduğunu söyledi.

Salı ve Çarşamba günü Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde NSU’nun lider kadrosundan Uwe Böhnhardt’ın annesi Brigitte Böhnhardt mahkemede dinlendi. Davanın 57. ve 58. duruşmalarında, Kasım 2011′de Eisenach kentinde kundaklanan bir karavanda ölü bulunan oğlunun diğer terörist arkadaşları ile tanıştığı dönemleri anlatan anne Brigitte Böhnhardt de Uwe Mundlos’un babası gibi, oğlunun aşırı sağcı terörist olmasında güvenlik birimlerinin suçu olduğunu iddia etti.

Uwe Böhnhardt’ın 1998 yılında izini kaybettirmesinin ardından istihbarat yetkililerinin sıklıkla kendisini ziyaret ettiğini ve evde arama yaptığını anlatan ve güvenlik birimlerini ağır dille eleştiren Brigitte Böhnhardt, kendisiyle görüşen yetkililerin oğlunun teslim olması durumunda ceza indirimi teklifi yaptıklarını, ancak bu teklifi sonra geri çektiklerini söyledi.

Aracılar üzerinden oğlu ve Uwe Mundlos ile Beate Zschape’ye maddi yardımda bulunduklarını itiraf eden ve oğluyla terör eylemlerine katıldığı dönemde birkaç defa telefon görüşmesi yaptıklarını, teslim olmalarını istediğini sözlerine ekleyen Brigitte Böhnhardt, NSU örgütünün hayatta kalan tek üyesi kadın terörist Beate Zschape’ye de mahkeme önünde teşekkür etti.

Emekli öğretmen olan Böhnhardt, Zschape’nin NSU üyeleri Uwe Mundlos ve Uwe Bönhardt’ın intiharlarından sonra kendisini arayarak, ölüm haberini polisten önce verdiği için’ kendisine teşekkür etmek istediğini açıkladı. Beate Zschape’nin bu sözler üzerine gözlerinin yaşardığı ve duygulandığı izlenirken, davayı yerinde takip eden Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, mahkeme çıkışında ‘İfadeleri inandırıcı bulmadığını’ açıkladı.

Davayı başından beri izleyen gözlemciler ise Brigitte Böhnhardt’ın NSU tarafından öldürülenlerin yakınlarına seslenmemesini ve üzüntüsünü ifade etmemesini ‘Bilinçli kırıcı bir tavır ve saygısızlık’ olarak tanımladılar.

Bundan kısa bir süre önce davada kurbanlardan Halit Yozgat'ın babası İsmail Yozgat tanıklık etmiş ve oğlunu kanlar içinde nasıl bulduğunu anlatırken, duygu dolu bir konuşma ile yargılanan zanlıların gözünün içine bakarak ‘Benim kuzumu neden öldürdünüz?’ diye sormuştu.

Savaş sonrası Almanya'sında ‘tarihi’ dava olarak nitelenen NSU davası 6 Mayıs 2013 tarihinde Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde başladı. Davada Nasyonal Sosyalist Yeraltı NSU'nun hayatta kalan tek üyesi Beate Zschäpe ile birlikte toplam dört sanık yargılanıyor.
190 duruşma günü belirlenen ve 2015’de sonuşlanacağından yola çıkılan davanın masraflarının 30 milyon Euro’yu bulması tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG