Erişilebilirlik

İranlı İşadamı Yaptırımları Delmek Suçuyla ABD'de Tutuklandı


Ali Sadr Haşimi Nejad
Ali Sadr Haşimi Nejad

İranlı işadamı Ali Sadr Haşimi Nejad, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını deldiği iddiasıyla Virginia eyaletinde tutuklandı.

Hakkında hazırlanan 34 sayfalık iddianameye göre; 38 yaşındaki Sadr, Venezüella’yla İranlı şirketler arasındaki yapılan işleri gizlemek için paravan şirketler aracılığıyla yabancı banka hesapları oluşturdu. Amerikan finans sistemini kullanıp, 115 milyon doları Venezüella’daki bir toplu konut projesiyle ilgili olarak yasadışı bir şekilde bu ülkeye aktarıp ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları deldi.

İddianamede, Sadr’la işbirliği yapan kişilerin de olduğu belirtildi ancak isimler yerine şifreler yer aldı.

İran vatandaşı Sadr’a ABD’yi dolandırmak, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’na(IEEPA) uymamak, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı delmek için komplo kurmak, bankacılık sahtekarlığı, bankacılık sahtekarlığı için komplo kurmak, kara para aklamak ve kara para aklamak için komplo kurmak gibi altı ayrı suç isnat edildi.

Para transferleri Türkiye’deki şirketlerden yapılmış

Venezüella’ya yapılan 115 milyonluk yasa dışı para transferinin, Türkiye’deki, Sadr’ın ailesinin sahip olduğu holdinge bağlı Stratus Turkey ya da Clarity şirketleri aracılığıyla gerçekleştirdiği iddia edildi.

Para transferlerinin, Sadr’ın emriyle Nisan 2011’de ve Kasım 2013’te 15 ayrı işlemle Türkiye’den diğer uluslararası finans kuruluşlarına yapıldığı belirtildi.

Sadr, dün öğleden sonra Virgina Eyaleti Doğu Bölgesi Federal Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkartıldı. Federal hakim, Sadr’a isnat edilen altı ayrı suçlamayı yüzüne okudu.

İki ülke arasında sağlanan anlaşma sonrasında İranlı Stratus Group Holding, Venezüella’da 476 milyon dolar karşılığında 7 bin apartman dairesi inşa etmek için anlaşma yapmıştı. Yetkililer, ailesi Stratus Group'u kontrol eden Sadr'ın, Venezuela'da 7 bin konut inşa etmek için 476 milyon dolarlık bir anlaşmanın bir parçası olarak ABD finans sistemi üzerinden parayı yasadışı bir şekilde kullandığını söyledi.

125 yıl hapsi isteniyor

Sadr’ın hakkındaki soruşturmanın New York’ta başlatıldığı gerekçesiyle Virginia’dan sevk edileceği belirtildi. New York Güney Bölgesi Federal Savcılığı Sadr’ın, kendisine isnat edilen altı ayrı suçtan 125 hapisle yargılanacağını açıkladı.

İranlı işadamının New York’taki duruşmalarına Federal Hakim Andrew L. Carter’ın bakacağı açıklandı. Sadr, Rıza Sarraf ve Mehmet Hakan Atilla’nın da yargılandığı New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesinde yargılanacak.

‘Sarraf ve Atilla’dan iki ay sonra’

Reuters haber ajansı İranlı işadamı Sadr’ın tutuklanmasının Sarraf/Atilla davasından iki ay sonra yaşandığına dikkat çekiyor.

Babası İran’ın en büyük inşaat şirketlerinin biri sahibi olan Ali Sadr Haşimi Nejad, aynı zamanda Malta kökenli Pilatus Bankasının da yönetim kurulu başkanıydı. Sadr’ın ABD’de tutuklanması Malta’da geniş yankı buldu.

Geçtiğimiz Ekim ayında öldürülen Maltalı gazeteci Daphne Caruana Galizia, Pilatus Bankası ve Sadr'ı yolsuzlukla, kara para aklama ve siyasilerle yozlaşmış ilişkilerle suçlayan haberlere imza atmıştı

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG