Erişilebilirlik

İran'la Nükleer Görüşmelerin Yeni Turu


İran ve dünya güçleri nükleer müzakerelere kaldığı yerden devam etmek için Cenevre’de yeniden bir araya gelirken, dini lider Ayetullah Ali Hamaney İran’ın nükleer programından ödün vermeyeceğini açıkladı.

İran’ın nükleer programıyla ilgili müzakerelerin yeni turu öncesinde konuşan Hamaney, Amerika dahil tüm uluslarla dost olmak istediklerini ancak ülkenin barışçı bir nükleer program izleme hakkını ödün verilmemesi gereken "kırmızı çizgiler" arasında gördüğünü söyledi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülke ve Almanya’dan oluşan P5+1 adlı grup ile İran arasında yürütülen müzakereler İran’ın nükleer programının yalnızca barışçı üretim yapacak şekilde sınırlandırılması ve karşılığında bu ülkeye uygulanan yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını amaçlıyor.

Cenevre’de gerçekleşen bir önceki görüşme turunda taraflar anlaşmaya yakın oldukları yönünde olumlu mesajlar vermişti.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif görüşme öncesi Youtube’da yayınladığı videoda anlaşmaya varmak için her olasılığın masada olacağını söyledi.

İngiltere Başbakanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, David Cameron'ın İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ikinci tur görüşmelerden önce telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.
Batılı güçler İran’ın nükleer silah elde etmeyi hedeflediğini savunurken Tahran, uranyum zenginleştirme programının barışçı amaçlı olduğunu iddia ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG