Erişilebilirlik

İran'la Nükleer Görüşmelere İstanbul'da Devam


İran ve dünya güçleri, yaptıkları iki günlük ‘olumlu’ görüşmelerden önemli bir sonuç elde edilememesi üzerine müzakerelere devam kararı aldı.
Taraflar arasında uzmanlar düzeyinde önümüzdeki ay yapılacak görüşmelerin ev sahibi İstanbul olacak. Siyasi görüşmeler ise 5 Nisan'da yine Kazakistan'ın en büyük kenti Almati'de yapılacak.

İran’ın baş müzakerecisi Said Celili Almati’de yapılan görüşmelerden sonra yaptığı açıklamada, Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya’yla yapılan görüşmelerde eskiye oranla daha gerçekçi beklentilerin ortaya konduğunu belirtti.
Dünya güçleri nükleer zenginleştirme faaliyetlerinin bir kısmını durdurması durumunda İran’a uygulanan ekonomik yaptırımların gevşetmeyi önermişti.
Avrupa Birliği Dışişleri Sorumlusu Catherine Ashton İranlı müzakerecilerin yeni önerilere olumlu bakmalarını umduklarını söyledi.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi, geçen hafta İran’ın ana uranyum zenginleştirme tesislerine gelişmiş santrifüjler taktığını açıklamıştı.
Birleşmiş Milletler’e bağlı daire tarafından yayınlanan raporda, Tahran’ın güneyindeki Natanz tesisine IR-2m santrifüjlerinden yerleştirildiği bildirildi. Tesise yüz yeni santrifüj takıldığı sanılıyor.

Yeni santrifüjlerin uranyum zenginleştirme sürecini kısaltabileceği, böylece İran’ın nükleer silah için gerekli düzeyde uranyuma sahip olmasını çabuklaştırabileceği bildiriliyor. İran’ın nükleer silah sahibi olabilmek için elindeki uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmesi yeterli. Bu da özellikle Batılı ülkelerin en büyük kaygısı.
İran ise Batı’nın kaygılarının aksine nükleer programının hala sivil amaçlı olduğunda ısrar ediyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG