Erişilebilirlik

İran'la Nükleer Görüşmeler Kritik Aşamada


İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı ve Amerikalı mevkidaşı Wendy Sherman
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı ve Amerikalı mevkidaşı Wendy Sherman
Amerika ile İran arasında Tahran’ın nükleer programıyla ilgili doğrudan görüşmelere ikinci gününde devam edildi. İki taraf da 20 Temmuz tarihine kadar kapsamlı bir anlaşmaya varmak için zor kararlar verilmesi gerektiğini söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf Cenevre’deki görüşmeleri gelecek hafta İran ve altı dünya gücü grubuyla yapılacak müzakereler öncesi çözümü gereken konular üzerinde bir “danışma toplantısı” olarak tanımladı. Harf, görüşmelerin “kritik bir dönüm noktasına geldiğini” de söyledi.

İran resmi medyası Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı’nın Temmuz’a kadar tanınan sürenin altı daha uzatılabileceğini söylediğini bildiriyor.

Görüşmelere katılan Amerikan heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, AB adına da birliğin Dış Politika Yetkilisi Catherine Ashton’ın yardımcısı Helga Schmidt başkanlık ediyor. Cenevre’deki görüşmelerde İran heyetinin başındaysa Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı var.

İran’ın nükleer programlarıyla ilgili olarak Viyana’da yürütülen görüşmeler geçen hafta çıkmaza girmişti. İki taraf da birbirlerini gerçekçi olmayan taleplerde bulunmakla suçluyor.

Batılı yetkililer İran’ın uranyum zenginleştirme kapasitesini yüksek tutmak istediğini söylerken İran da nükleer reaktörlerinin çalışması için gerekli uranyum için Batı’ya bağımlı kalmak istemediği görüşünü savunuyor.

İran’la Batılı ülkeler 24 Kasım tarihinde altı aylık geçici bir anlaşma imzalamışlardı. Bu anlaşma, İran’ın bazı nükleer faaliyetlerine kısıtlama getirmiş, karşılığında Batılı ülkeler uyguladıkları yaptırımları yumuşatmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG