Erişilebilirlik

İran'la Nükleer Anlaşma 20 Ocak'ta Yürürlükte


Avrupa Birliği dışpolitika yetkilisi Catherine Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif
Avrupa Birliği dışpolitika yetkilisi Catherine Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif
Avrupa Birliği ve İran Dışişleri Bakanlığı dünya güçlerinin Tahran ile vardığı ara nükleer anlaşmanın 20 Ocak’ta yürürlüğe gireceğini açıkladı.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada İran’ın uranyum stoklarını 20 Ocak’tan itibaren azaltmaya başlayacağı belirtildi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Merziye Afkam Tahran’da basına yaptığı açıklamada” Başkentler Cenevre görüşmelerinde varılan sonucu doğruladı.. Cenevre anlaşması 20 Ocak’ta uygulanacak” dedi.

Avrupa Birliği dışpolitika yetkilisi Catherine Ashton da tarihi doğruladı ve tarafların BM nükleer denetleme dairesinden anlaşmanın uygulandığını doğrulamasını isteyeceğini söyledi.
Ashton yaptığı açıklamada” Uluslararası Atom Enerji Dairesinden nükleer denetlemeleri ve doğrulama çalışmalarını üstlenmesini isteyeceğiz” dedi.

Ashton, İran ile sürdürülen temaslarda Amerika, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya’dan oluşan P5+1 adlı grubu temsilcisi olarak görev yapıyor.

Görüşmeler öncesinde İran Dışişleri Bakanı Muhammed Zarif iyimser olduğunu ve Kasım ayında varılan ara anlaşmayı yürürlüğe sokmada kararlı olduklarını söylemişti.

Ara anlaşmaya göre İran bazı ekonomik yaptırımların hafifletilmesi karşılığında en hassas nükleer faaliyetlerini kısıtlamayı kabul ediyor.
Altı ay yürürlükte kalacak ara anlaşma sırasında taraflar İran’ın nükleer programı konusunda daha kapsamlı kalıcı çözüme varmayı umuyor.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG