Erişilebilirlik

İranlı Parlamenterler İngiltere ile İlişkilerini Kesmek İstiyor


Iran+Curious+Map
Iran+Curious+Map

İran’ın İngiltere ile diplomatik bağlarını koparmasını öngören bir tasarı, İran parlamentosundaki bir alt komisyon tarafından onaylandı.

Ulusal Güvenlik ve Dış İlişkiler Komisyonu’nun tasarıyı kabul ettiğini açıklayan Milletvekili Muhammed Karamirad, Tahran’daki İngiliz büyükelçi ile Londra hükümetinin düşmanca tavrını kınadıklarını söyledi.

İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi Simon Gass, elçiliğin İnternet sitesinde yayınlanan bir yazısında, İran’ın insan hakları uygulamalarını eleştirmişti. Tahran hükümeti, ayrıca İngiltere’yi geçen yılki parlamento seçimleri öncesinde çıkan olaylar sırasında hükümet karşıtlarına destek vermekle suçluyor. İngiltere ise bu iddiayı reddediyor.

Tahran ve Londra arasındaki diplomatik bağların resmen kopmasını öngören tasarının yasalaşması için İran meclisinde onaylanması ve anayasaya uygun olduğuna karar verilmesi gerekiyor.

Bu arada, Cumartesi günü açıklama yapan Devlet Başkanı Ahmedinejad, batılı güçleri İran’la çatışmak yerine, kendilerini anlamaya ve işbirliği yapmaya davet etti.

Öte yandan, Ahmedinejad tarafından görevinden alınan eski Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki, işine son verilmesini “İslama aykırı ve saldırgan” bir tutum olarak niteledi. Muttaki, görevinden alınacağının kendisine bildirilmediğini ve Senegal’e yaptığı resmi ziyaretin dönüşünde bunu öğrendiğini söyledi. Hükümet sözcüsü ise, Muttaki’ye Senegal ziyareti öncesinde durumun iletildiğini iddia etti.

Muttaki’nin yerine atanan Ali Ekber Salihi, Ahmedinejad’a yakın bir isim olarak tanınıyor. Bazı gözlemciler bu görev değişikliğinin, Devlet Başkanı Ahmedinejad ile parlamento arasındaki güç çatışmasından kaynaklandığına inanıyor. Çoğu meclis üyesi, Ahmedinejad’ı yetkilerini genişletmeye çalışmakla suçluyor.

XS
SM
MD
LG