Erişilebilirlik

İran'ın Yeni Cumhurbaşkanı Göreve Başladı


İran'ın yeni cumhurbaşkanı Hasan Ruhani (solda) parlamentoda yapılan yemin töreninde Yargı Erki Başkanı Sadık Laricani ile
İran'ın yeni cumhurbaşkanı Hasan Ruhani (solda) parlamentoda yapılan yemin töreninde Yargı Erki Başkanı Sadık Laricani ile

İran cumhurbaşkanlığını Mahmut Ahmedinejat’tan devralan Hasan Ruhani, Pazar günü göreve resmen başladı.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney, Cumartesi günü Ruhani’nin cumhurbaşkanlığını onaylamıştı.
Ruhani , yabancı yetkililer ve bölge liderlerinin katıldığı törende yaptığı konuşmada anayasaya bağlı kalma ve İslam Cumhuriyetinin resmi dinini koruma sözü verdi.
Yolsuzluk ve hertürlü ayrımcılıkla mücadele sözü veren Ruhani, seçim sandığı yoluyla reform, değişim ve refah istediğini söyledi.

64 yaşındaki yeni İran cumhurbaşkanını ekonomik sorunlar ve İran’ın nükleer programından kaynaklanan uluslararası bir kriz bekliyor.

Genç yaşlarında ilahiyat eğitimi gören ve ardından avukat olan Hasan Ruhani, geçmişte İran siyasetinde üst düzey görevlerde bulundu. Ruhani 1989 ve 2005 yılları arasında 15 yıl boyunca İran’ın nükleer müzakerelerini de yürüttü.


İran’da cumhurbaşkanları aynı zamanda hükümete de başkanlık ediyor. Ama önemli siyasi kararlarda son söz, dini lidere kalıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG