Erişilebilirlik

İran Uydusu İnfilak Etti


İran’ın uydu fırlatma girişimi başarısız oldu. Denemenin başarısız olduğunu İran Telekomünikasyon Bakanı Cevad Azari-Cahromi duyurdu. Amerika daha önce bu denemenin yapılamayacağı uyarısında bulunmuştu.

Washington’dan bu ay yapılan açıklamada İran’ın üç ayrı roket denemesinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olacağı uyarısı yapılmıştı. Amerika İran’ın bu denemelerde balistik füze teknolojisi kullandığını iddia ediyor.

Washington uydu fırlatmada kullanılan bu füzelerin aynı zamanda savaş başlığı da taşıyabileceğini belirtiyor.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’ın bu faaliyetlerinin BM Güvenlik Konseyi’nin İran’ın nükleer silah taşıma kapasitesine sahip balistik füze denemeleri yapmamasını öngören kararına aykırı olduğunu söylüyor.

İran yönetimiyse bu denemelerin ülkenin uzay araştırmaları programı kapsamında yapıldığını ve BM kararlarını ihlal etmediği görüşünde.

İran Telekomünikasyon Bakanı Azari-Cahromi, Payam adı verilen uydunun uzaya fırlatma denemesinde fırlatma sonrası üçüncü aşamada başarısız olarak infilak ettiğini söz konusu roketin gerekli hıza ulaşamadığını açıkladı.

Uydu başarılı şekilde yörüngeye yerleştirilebilseydi, üzerindeki 4 kamerasıyla iletişim ve fotoğraflar çekmek amaçlı olarak kullanılacaktı.

Uydunun “Payam” olan ismi Frasça mesaj anlamına geliyor. İran Payam’ın bir ‘görüntüleme uydusu’ olduğunu söylüyor ve tarım faaliyetlerine yardımcı olmasını umuyordu.

Uydunun dünyaya 500 kilometre mesafede üç yıl boyunca kalması hedefleniyordu.

İranlı bakan sırada bir başka uydu fırlatma denemesinin olduğunu sosyal medya hesabından duyurdu. Bakan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “vazgeçmemeli ve durmamalıyız” ifadelerini kullandı.

İran ilk yerli üretim ilk uydusunu 2009 yılında İslam Devrimi'nin 30'uncu yıldönümünde fırlatmıştı. Bu yıl Şubat ayında devrimin 40'ıncı yılı kutlanacak.

Son on yılda İran yörüngeye çok sayıda uydu yollamış, ancak bunların ömrü kısa olmuştu. Tahran 2013’te uzaya bir de maymun göndermişti.

İran’ın uyduyu fırlatmasının ardından açıklama yapan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bu masum görünümlü uydunun aslında İran’ın uluslararası anlaşmaları ihlal ederek geliştirdiği kıtalar arası bir füzenin ilk adımı olduğunu söyledi.

İran, nükleer silah geliştirmeye çalıştığı iddialarını reddediyor. 2015’te İran’la Batılı ülkeler arasında imzalanan uluslararası nükleer anlaşma İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını kısıtlamasını ve bunun karşılığında ekonomik yaptırımların hafifletilmesini öngörüyor.

Ancak Başkan Donald Trump, ABD’yi anlaşmadan Mayıs ayında çekmişti. BM o tarihe kadar İran’ın anlaşmaya uyduğunu söylüyordu ancak bu tarihten itibaren Tahran, uranyum zenginleştirme çalışmalarına yeniden başlayabileceği tehdidinde bulunmuştu. Amerika dışında anlaşmada imzası bulunan ülkeler İran'la varılan anlaşmayı kurtarmanın yollarını arıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG