Erişilebilirlik

İran’dan Yeni Füze Denemesi


İran devlet medyasında yer alan habere göre, Tahran geliştirdiği 2 bin kilometre menzilli yeni balistik füzesi denemesi gerçekleştirdi

Yeni füze, Cuma günü yapılan askeri resm-i geçit töreninde tanıtılmıştı.

İran, Horramşahr isimli füzenin birkaç savaş başlığı taşıyabileceğini belirtiyor. Bu durumun Washington’da endişe yaratması bekleniyor.

Devlet televizyonu IRIB, füze denemesinin görüntülerini paylaştı ancak nerede ve ne zaman yapıldığıyla ilgili bir bilgi verilmedi.

Paylaşılan görüntülerde, savaş başlıkları taşıyabilen bölümün füzeden ayrıldığı anlar da var.

Televizyonda, bu füzenin, İran’ın 2 bin kilometre menzilli üçüncü füzesi olduğu da belirtildi.

Cuma günü yapılan ve yeni füzenin de tanıtıldığı resm-i geçitte İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın başka ülkelerin iznini almadan füze kabiliyetlerini geliştireceğini belirtmişti.

New York’ta yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Amerika Başkanı Donald Trump Salı günü, İran’ın füze kabiliyetlerini geliştirdiğini, Yemen, Suriye ve Ortadoğu’nun diğer bölgelerinde şiddete olanak verdiğini belirtmişti.

Trump konuşmasında 2015’te imzalanan İran Nükleer Anlaşması’nı da eleştirmişti.

Amerika, İran’ın balistik füze denemelerinin Birleşmiş Milletler’in nükleer anlaşma çerçevesindeki kararlarına aykırı olduğu gerekçesiyle yaptırım uyguluyor.

İran ise, füze denemelerinin BM kararlarına aykırı olmadığını, füzelerin nükleer silah taşımak için tasarlanmadığını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG