Erişilebilirlik

İran'dan Uluslararası Topluma Yeni Öneri


AB dışpolitika yetkilisi Catherine Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif Cenevre'de görüşürken
AB dışpolitika yetkilisi Catherine Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif Cenevre'de görüşürken
İran nükleer programıyla ilgili yeni bir teklifi P5+1 grubu olarak adlandırılan Amerika, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya’ya sundu.

İran seçimlerinden bu yana taraflar ilk kez İran’ın nükleer programı hakkında görüşmeler yapıyor.

Amerika, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya, İran’dan nükleer silah üretmediğini kanıtlamasını istiyor. İran da, bu iddia nedeniyle uygulanan yaptırımların yumuşatılmasını umuyor.

AB Dış Politika Sorumlusu Catherine Ashton’un sözcüsü Michael Mann, İran’ın sunduğu planın detayları hakkında bilgi vermezken, P5+1 grubunun, teklifin, İran’ın nükleer programıyla ilgili kaygıları gidereceğini umduğunu söyledi.

Michael Mann, P5+1’in, daha önceki görüşmelerde kendi teklifini masaya getirmiş olduğunu da hatırlattı.

Mann, “Uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeyen taraf İran. BM Güvenlik Konseyi’nin ve Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin alınmış kararları var. Bizim sunduğumuz teklif güven yapıcı önlemler içeriyor ve bunlara uymak İran’in yapacağı bir tercih.”

Catherine Ashton da Cenevre’de yaptığı açıklamada, görüşmeler hakkında “ihtiyatlı iyimserlik” taşıdığını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptırımların yumuşatılması için diplomatik girişim vaadinde bulunmuştu. Ancak P5+1 grubu, bunun gerçekleşmesi için İran’ın samimiyetini somut adımlarla kanıtlaması gerektiğini söylüyor.


İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun güvenlik kabinesi İran’la kısmi bir anlaşma yapılmaması uyarısında bulundu. İsrail, İran’ın nükleer silah üretme kapasitesini tamamen ortadan kaldırmayacak bir anlaşma yapılmamasını istiyor.

Başkent Washington’da Demokrat ve Cumhuriyetçi bazı senatörler, İran’ın nükleer programını yavaşlatacak adımlar atması halinde yeni yaptırımların uygulamasının askıya alınacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG