Erişilebilirlik

İran'dan Nükleer Görüşmelerde 'Yeni Yaklaşım'


İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı ve Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Yukiya Amano
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı ve Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Yukiya Amano
İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak Batı ile görüşmeler hız kazanırken Tahran hükümeti yeni bir yaklaşım sunduğunu açıkladı.

Açıklama Viyana’da Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı'yla görüşen İran Dışişleri Bakan Yardımcısı’ndan geldi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı Salı günü yaptığı açıklamada daireyle yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlanacağı konusunda umutlu olduğunu belirtti. Yeni yaklaşımın ayrıntıları konusunda bilgi verilmedi.

İran, nükleer programının barışcı amaçlar için yürütüldüğünü ve nükleer silah geliştirmeyi hedeflemediklerini savunuyor. İran ve Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi arasındaki görüşmelerde yıllardır elle tutulur bir ilerleme kaydedilemedi.

Daire Başkanı Yukiya Amano müzakerelerin sürdürülmesi için elle tutulur bir ilerlemeye gereksinim olduğunu söylüyor. İran nükleer programıyla ilgili görüşmeleri hem dünya güçleri hem de Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi'yle yürütüyor.

BM Güvenlik Kurulu’nun daimi 5 üyesi ve Almanya’dan oluşan P5+1 adlı grup ile İran arasında bu hafta yeni görüşmeler gerçekleşmesi bekleniyor. Bu görüşmeler 7-8 Kasım'da Cenevre’de gerçekleştirilecek daha yüksek düzeyde müzakerelere temel oluşturacak.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi görüşmelerin teknik noktalarının belirlenmesinde kilit rol oynuyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG