Erişilebilirlik

İran'dan Nükleer Anlaşma Resti


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, zenginleştirilmiş uranyum fazlasını artık dışarıya satmayacaklarını açıkladı. Anlaşma uyarınca İran’ın zenginleştirilmiş uranyumun fazlasını satması gerekiyor.

Zenginleştirilmiş uranyumun fazlasını satarak İran nükleer enerji üretmeye devam edebiliyor, anlaşmada bulunan taraflar da Tahran’ın nükleer silah üretmediğinden emin oluyordu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Amerika’nın nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından imzası bulunan diğer ülkelerin de taahhütlerini yerine getirmemeleri halinde yeniden uranyum zenginleştirmeye başlayacaklarını açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı, televizyondan yayınlanan konuşmasında, nükleer anlaşmanın altında imzası bulunan İngiltere, Fransa, Almanya, Çin ve Rusya’nın taahhütlerini 60 gün içerisinde yerine getirmelerini istedi. İran’ın talebi ülkenin petrol satışları ve bankacılık sektörlerinin Amerika’nın yaptırımlarından korunması.

Ruhani, “Eğer 5 ülke müzakere eder ve İran’ın bankacılık ve petrol alanlarındaki faydalarını elde edebilmesine yardımcı olurlarsa İran anlaşmadaki taahhütlerine geri dönecektir” dedi.

Ruhani konuşmasında nükleer anlaşmanın çökmesinin hem İran hem de dünya için tehlikeli olduğunu vurguladı.

İran bu çerçevede 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmada imzası bulunan ülkelerin büyükelçilerine de 60 günlük süre ve ardından uranyum zenginleştirme konusundaki niyetini iletti.

Bu açıklamaya karşın İran Cumhurbaşkanı Tahran’ın nükleer programı konusunda müzakerelere açık olduğunu belirtti.

Ruhani, İran’ın başka ülkelere zenginleştirilmiş uranyum satmayacağını da dile getirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG