Erişilebilirlik

İran’dan ABD’ye Petrol Uyarısı


İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülkesinin petrol alıcısı ülke bulmaya ve Hürmüz Boğazı’nı da ulaşım için kullanmaya devam edeceğini kaydetti.

Zarif’ten Washington’a da uyarı geldi. İran Dışişleri Bakanı Amerika’nın İran’ı durdurmaya çalışması durumunda sonuçlarına da hazırlanması gerektiğini belirtti.

Zarif bu açıklamayı New York’ta katıldığı bir toplantı sırasında yaptı. Cevad Zarif, İran’ın petrolünü satmaya devam edeceğine inandıklarını belirtti ve “Petrolümüz için alıcı bulmaya devam edeceğiz ve Hürmüz Boğazı’nı petrolümüzü satmak için güvenli bir geçiş yolu olarak kullanmayı sürdüreceğiz” dedi.

Zarif, “Eğer Amerika çılgınca bir önlem alarak bizi engellemeye kalkarsa sonuçları için de hazırlık yapmalı” dedi. Zarif “sonuçlar”dan neyi kastettiğine açıklık getirmedi.

Amerika İran’dan petrol alımı konusunda ayrıcalık tanıdığı ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeye alımları durdurmaları için 2 Mayıs’a kadar süre vermişti.

Bu kararın ardından da petrol fiyatları son 6 ayın zirvesine çıkmıştı.

Zarif’e baskının amacının İran’da rejim değişikliğini mi hedef aldığı yoksa müzakerelere mi zorladığı yönünde soru yöneltildi.

İran Dışişleri Bakanı buna karşılık olarak B takımının en azından rejim değişikliği istediğini belirtti; B takımını İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton olarak niteledi.

“Baskıya alerjimiz var” diyen Zarif, Trump yönetimine mesaj da yolladı. Zarif, “Saygı dilini kullanmayı deneyin, bu sizi öldürmez bana inanın” ifadelerini kullandı.

Zarif, ülkesinin Amerika’ya 6 ay önce tutuklu değişimine açık olduğunu ilettiğini ama bir yanıt alamadığını da kaydetti.

Zarif Amerika’da cezaevinde tutulan İranlılar’a yöneltilen suçlamaların sahte olduğuna inandıklarını, Amerika’nın da İran’daki Amerikalılar’a yönelik suçlamaları sahte bulduğunu kaydetti ve “Bunu tartışmayalım, değiş tokuş yapalım. Ben buna hazırım ve bunu yapmaya yetkim var” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG