Erişilebilirlik

İran’daki Amerikalı Denizciler Serbest Kalacak mı?


ABD Dışişleri Bakanlığı İran’ın Basra Körfezi’nde alıkoyduğu Amerikan donanmasına ait iki botta bulunan askerlerin Çarşamba günü serbest bırakılacağını bildirdi.

Mürettebatı biri kadın 10 kişiden oluşan Amerikan ordusuna ait botlarla bağlantı, Basra Körfezi üzerinden Kuveyt’ten Bahreyn’e seyahat ettikleri sırada kesilmişti.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Savunma Bakanlığı yetkilisi, botlardan birinde teknik bir arıza olmuş olabileceğini söyledi. Yetkili, bu tür bir olayın yaşandığı sırada gemilerin İran karasularında olduğu tahmininde bulundu.

Amerika Başkanı Barack Obama, Birliğin Durumu konuşmasında bu konuya değinmedi ancak Tahran ve Batı güçleri arasında geçen yıl varılan nükleer anlaşmaya değinerek, ‘dünyada yeni bir savaş önlendi’ dedi.

Ancak Amerika’nın Sesi İran Servisi’nin Fars haber ajansına dayandırdıkları haberde mürettebatın tutuklandığını duyurdu.

Amerikalı yetkililer, olayın Basra Körfezinin Suudi Arabistan ile İran arasında kalan Farsi Adası yakınlarında meydana geldiğini bildiriyor.

Bazı bölge uzmanları, Farsi Adası’nın İran Devrim Muhafızları’nın deniz kuvvetleri üssüne ev sahipliği yaptığını, belki de bu nedenle Amerikalı denizcilerin bu kadar hızlı gözaltına alındığını savunuyor.

Basra Körfezi’ndeki bu gelişme, Amerika’nın İran’ı Hürmüz Boğazından geçen bir Amerikan uçak gemisine yönelik, ‘son derece provokatif’ olarak nitelediği füze denemesi yaptığı suçlamasından bir ay sonra yaşandı.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin olaydan kısa süre sonra İranlı mevkidaşı Cevat Zarif’le bir telefon görüşmesi yaptığı bildiriliyor. Ancak Amerikalı denizcilerin ne zaman serbest bırakılacağı konusunda ayrıntılı bir açıklama yapılmadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG