Erişilebilirlik

İran’daki Amerikalı CIA Ajanı mıydı?


Robert Levinson
Robert Levinson

Amerikan medyasında yedi yıl önce İran’da kaybolan eski FBI görevlisi Robert Levinson’ın CIA için çalıştığı yönünde iddialar ortaya atıldı

Amerikan medyasında yedi yıl önce İran’da kaybolan eski FBI görevlisi Robert Levinson’ın CIA için çalıştığı yönünde iddialar ortaya atıldı

Amerikan medyasında yedi yıl önce İran’da kaybolan eski FBI görevlisi Robert Levinson’ın İran’da bulunduğu dönemde CIA için çalıştığı yönünde iddialar ortaya atıldı.

Associated Press haber ajansı ve Washington Post gazetesinde yer alan haberlerde, Mart 2004’te İran’ın Kiş Adası’nda kaybolan eski FBI ajanı Robert Levinson’ın kaybolduğu sırada sınır ötesi operasyon yürütme yetkisi olmayan bir grup CIA uzmanı için istihbarat topladığı iddia edildi. Amerikalı yetkililer ve Levinson’ın ailesi ada ziyaretini “iş seyahati” olarak tanımlamıştı.

Ancak Perşembe günü yayınlanan haberlerde Levinson’ın, 1980 yılında, dönemin İran yönetimiyle iyi ilişkileri olan ve Amerika’da İranlı bir diplomatın öldürülmesi suçundan aranan Davut Selahattin’le buluştuğu iddia ediliyor.

Haberlerde ayrıca, CIA yetkililerinin, Levinson’a, seyahati öncesinde, İran’da yapacağı harcamaların kendisine sonradan geri ödeneceğine dair bir elektronik posta gönderdiği, bu yazışmanın Levinson’ın avukatları tarafından bulunduğu belirtildi.

Washington Post gazetesinde Robert Levinson’ın CIA’de çalışan arkadaşı Anne Jablonski ile yazışmalardan da bahsediliyor. Jablonski, bu iddiaları reddederek Levinson’ın İran’a gittiğini bilmediğini söyledi.

Gazete ayrıca İran’a normal şartlarda operasyon yürütme yetkisi olmayan Levinson’ın CIA’deki bir analist grubu tarafından görev için gönderildiğini ve ailesine de bu yüzden hükümete dava açmamaları karşılığında 2.5 milyon dolar verildiğini yazdı.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, haberin ardından yazılı bir açıklama yaparak, Levinson ve ABD hükümeti arasında var olduğu iddia edilen ilişki hakkında hiçbir yorumda bulunmadı. Hayden, Amerikalı yetkililerin Levinson’ın hayatından duyulan endişe nedeniyle haberlerin yayınlanmaması için uğraştıklarını vurguladı. Sözcü, Levinson’ın hala evine sağ salim dönmesi için gereken her adımın atılması konusunda Amerika’nın kararlı olduğu belirtildi.

65 yaşındaki Levinson’dan son olarak 2010 yılında haber alınmıştı. Ailesi, Nisan 2011'de kendilerine ulaşan bazı fotoğrafları ve videoyu yayımlamışlardı. Görüntülerde Levinson, hasta olduğunu söylüyor ve yardım istiyordu. İran Levinson’ı alıkoyduğu veya nerede olduğunu bildiği iddialarını kesin bir dille reddediyor.

2011 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Levinson’ın Güneybatı Asya’da bir yerlerde, büyük ihtimalle de Afganistan ya da Pakistan’da tutulduğuna inandıklarını söylemişti.

Ancak son yayınlanan haberler, Amerikalı yetkililerin Levinson’ın hala İran’da bulunduğuna inandıklarını ortaya koyuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG