Erişilebilirlik

İran’da Zafer Yine Ruhani’nin


İran’da Cuma günü yapılan seçimde Hasan Ruhani ikinci dönem cumhurbaşkanlığına seçildi. İran İçişleri Bakanı, Ruhani’nin cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların yüzde 57’sini aldığını açıkladı. Ruhani’nin sertlik yanlısı rakibi İbrahim Raisi ise yüzde 38’de kaldı.

İçişleri Bakanı Abdolreza Rahmani Fazli, Ruhani’nin kullanılan 41.2 milyon oydan 23.5 milyonunu aldığını belirtti. Ülkede 56.4 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunuyordu. Raisi, seçimde usulsüzlüklerin yapıldığını iddia etti.

Seçim bir anlamda Ruhani’nin daha ılımlı politikaları için bir referendum gibiydi. Ilımlı politikadan yana olan Ruhani, Batılı ülkelerle nükleer anlaşmaya imza atmıştı. Nükleer anlaşma karşılığında İran’a yönelik uluslararası yaptırımların önemli bir bölümü kaldırılmıştı.

Ruhani’nin kazanması nükleer anlaşmanın garanti altında olduğu anlamına geliyor. Aynı zaman bu Devrim Muhafızları için de bir yenilgi. Devrim Muhafızları Raisi’yi desteklemişti.

Ruhani’nin zaferi reform yanlılarına sertlik yanlılarının yıllardır engellediği değişiklikleri gerçekleştirmek için yetki veriyor.

Yine de Ruhani sosyal değişiklikleri yapmak için bazı kısıtlamalarla karşı karşıya. Ruhani’nin yetkileri Dini lider Ayetullah Ali Hamaney ile kıyaslandığında kısıtlı kalıyor. Hamaney devlet işleriyle ilgili büyün konularda son sözü söylüyor. Dini lider, din adamlarından oluşan bir kurul tarafından seçiliyor.

Seçime katılımın yüksek olmasının Ruhani’nin zaferinde etkili olduğu belirtiliyor. Ruhani, Twitter’dan yaptığı paylaşımda seçimin gerçek kazananlarının halk olduğunu belirtti ve destekçilerine sadık kalacağını kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG