Erişilebilirlik

İran’dan Türkiye’ye Esat ve Suriye Ordusu Mesajı


İran’dan Türkiye’ye Esat ve Suriye Ordusu Mesajı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Ankara'da Türkiye’ye sınır güvenliği için Suriye Ordusu’yla işbirliği yapılması mesajı verdi.

Zarif, Ankara ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında, İran’ın Suriye konusunda Beşar Esat’ı destekleme yaklaşımını koruduğunu vurgulayan açıklamalar yaptı.

Ankara ziyareti öncesinde Şam’da temaslarda bulunduğunu anımsatan Zarif, “Geçen iki günde Suriye'deydim. Suriye Cumhurbaşkanı Esat’la Suriye krizinin çözümü konusunda uzun bir görüşme yaptım. Bu görüşmemize ilişkin sonuçları Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ileteceğim. Biz İran olarak tüm bölge ülkeleri arasında iyi ilişkiler olmasından yanayız. Hiçbir zaman ülkelerin iç meselelerine müdahale etmeyiz ancak isteklerimizi ve temennilerimizi bildiririz” dedi.

Zarif, Türkiye’nin terör örgütleri dolayısıyla Suriye kaynaklı tehditlerden duyduğu endişeleri gayet iyi anladıklarını da vurgulayarak, bu noktada Suriye’nin kuzeyinde ve sınır bölgesinde Suriye Ordusu’nun hakimiyet kurmasıyla Türkiye’nin güvenlik endişelerine çözüm sağlanabileceğini söyledi. Zarif’in, ABD’nin çekilmeyi planladığı Suriye’nin kuzeyindeki yerleşim yerlerinde kontrolü Suriye Ordusu dolayısıyla Şam Rejimi’nin devralması gerektiği yönündeki görüşleri ifade ettiği dikkat çekti. Türkiye’ye İran olarak Suriye Ordusu’nun sınır güvenliğini sağlayacak askeri güç olması gerektiği mesajını verdiği gözlemlenen Zarif, “Bizim için Türk halkının huzuru ve güvenliği çok önemlidir. Bu konuda çok ciddi iş birliğimiz var” diye konuştu.

Zarif, Rusya ve Türkiye ile birlikte Astana Süreci kapsamında her konuda anlaşan ülkeler olmasalar da Suriye’nin geleceği için “Suriye’nin toprak bütünlüğü ve Suriye halkının isteklerine saygı duyulması” şartıyla birlikte çalıştıklarını da söyledi. Zarif, Astana Süreci dolaysıyla üç ülke olarak Suriye’nin geleceği açısından Anayasa Komisyonu oluşturulması çalışmasını da yürüttüklerini belirterek, “Anayasa Komisyonu’nun başlaması için iki önemli konu var: Birincisi bu komisyonun kimlerden oluşacağı; İkincisi bu komisyonda genel olarak hangi usul ve esas hakim olacaktır. Tabi bunun detaylarına Suriye halkı karar verecek” ifadesini de kullandı. Zarif, Şam rejimi tarafınca da bunun Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ile detaylı şekilde konuşulduğunu da kaydetti. Zarif, Suriye’de yerinden edinilmiş kişileri yerine geri döndürme konusunda çalışılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

ABD’ye karşı “yaptırımlara hayır” mesajı verildi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Türkiye olarak ABD’ye İran'a yönelik ambargo uygulanmasının yanlış olduğunu anlatmaya devam edeceklerini belirterek, “Kardeş İran halkının cezalandırılmasına bizim gönlümüz razı değil. Aynı şekilde bu tür adımlar bölgenin istikrarını, barışını, huzurunu ve ekonomik kalkınmasını da riske atıyor. Türkiye olarak buna da karşıyız çünkü biz bölgemizde istikrar, barış ve huzur olmasını istiyoruz” görüşünü aktardı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ABD’de yürüttüğü temasları anımsatan Çavuşoğlu, “Bakanlarımız, ambargolar konusunu tüm muhataplarına açık ve net bir şekilde söylediler. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, ABD Başkanı Donald Trump ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde arkadaşlarımız, bu konulardaki endişelerimizi ve düşüncelerimizi net bir şekilde ABD’li muhataplarına iletmiş oldu. Burada önemli olan bizim kendi aramızdaki dayanışmamız ve kararlılığımızdır” dedi.

İran'ın nükleer anlaşmaya bağlı kalması ve nükleer anlaşmaya taraf olan Avrupa Birliği’nin (AB) de İran'ın bu süreçte şeffaf davrandığını söylemesinden memnuniyet duyulduğunu belirten Çavuşoğlu, “ABD'nin bu anlaşmadan geri çekilmesini de doğru bulmadığımızı başından beri söylüyoruz. Ayrıca Devrim Muhafızlarının terör listesine alınması da ayrı bir tehlikedir, son derece yanlış bir karardır. Ülkelerle ilişkilerimiz bazen iyi bazen kötü olur. Bir ülkeyle ilişkiler kötüleştiği zaman o ülkedeki resmi kurumları terör listesine almak maalesef bugünkü yaşadığımız dünyada terörle mücadele konusundaki çifte standardın ve ikiyüzlülüğün bir göstergesidir. Herkes diğer ülkelerin ordularını terör listesine almaya başladığı zaman uluslararası hukuk düzeninde ve sistemde ciddi çatlamalar meydana gelir. O zaman küresel sisteme güven azalır ve tam bir kaos oluşur” diye konuştu.

Çavuşoğlu, İran ile Türkiye’nin ikili ticaret hacminde 2018 yılında yaşanan düşüşü tersine çevirmeye çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

İranlı Bakan Zarif de, ABD’nin yaptırım kararlarına tepki göstererek, Türkiye’ye kendileriyle dayanışma göstermesi nedeniyle teşekkür etti. Zarif, ABD’nin İran’a karşı tek yönlü yaptırımlarıyla BM kararlarını çiğnediğini ve bunu Türkiye’ye gibi ülkelere dayatamayacağını kaydederek, “Bize göre, ABD diğer ülkelerin ilişkilerini kontrol altında tutamaz. Hiçbir zaman bir ülke, menfaatlerini terk etmez. Türkiye gibi biz de uluslararası yasa ve hukukun tüm alanlarda uygulanması gerektiği görüşünü savunuyoruz” dedi.

Zarif, Türkiye ile belirledikleri 30 milyar dolar ikili ticaret hacmi hedefine halen uzak olduklarını ancak ABD’nin yaptırım kararına karşı gündemde olan Avrupa Birliği (AB) ile İran arasında bankacılık alanında kurulan özel mekanizmayı Türkiye’yle de görüştüklerini açıkladı.

Zarif’in ayrıca “Belki herkes için ilginç olacak ancak geçen yıl İran'ın diğer ülkelerle ekonomik ilişkileri ciddi şekilde azaldı fakat ABD'nin İran'a ihracatı devam etti. Bu da ABD'nin münafıkça politikasının göstergesidir. Bizim ABD'li şirketlerle ticaret konusunda herhangi bir sorunumuz yok. ABD'ye bizim diğer ülkelerle ticari ilişkilerimizi etkilemesine izin vermeyiz. Türkiye ile ekonomik ilişkilerin devam etmesi için Instex gibi farklı yöntemler ve mekanizmalar bulunmaktadır” açıklaması da dikkat çekti.

Bu arada Zarif daha sonra Çavuşoğlu ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de bir araya geldi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG