Erişilebilirlik

İran'da Sertlik Yanlılarının Gövde Gösterisi


1979'da büyükelçiliğin işgali sırasında gözleri ve elleri bağlı bir Amerikalı rehine bina dışında toplanan kalabalığa gösterilirken
1979'da büyükelçiliğin işgali sırasında gözleri ve elleri bağlı bir Amerikalı rehine bina dışında toplanan kalabalığa gösterilirken
1979 yılında İslam devriminin ardından ABD büyükelçiliğinin işgal edilmesinin yıldönümünde Tahran’da toplanan onbinlerce kişi “Amerika’ya Ölüm” diye bağırdı.

34 yıl önce İslamcı öğrenciler büyükelçiliğe saldırarak 52 Amerikalı görevliyi 444 gün rehin tutmuş, olay iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesine ve yıllar süren karşılıklı düşmanlığa yol açmıştı.

Gözlemciler Pazartesi günkü yürüyüşün bugüne kadar yıldönümlerinde eski ABD büyükelçilik binasının önünde düzenlenen gösterilerin en büyüğü olduğunu söylüyor.

Sertlik yanlıları Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Başkan Obama ile tarihi telefon konuşmasını protesto için büyük bir gösteri yapılması çağrısında bulunmuştu.
BM Genel Kurul toplantılarının ardından Obama ile Ruhani’nin 15 dakika süren telefon görüşmesi iki ülkenin liderleri arasında 30 yıldan beri gerçekleşen ilk doğrudan temas olmuştu.

İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney Pazar günü cumhurbaşkanının Batılı ülkelerle sürdürdüğü nükleer görüşmelere yeniden güçlü destek verirken sertlik yanlılarına Ruhani’yi Amerika ile uzlaşma yapmakla suçlamaktan kaçınmaları uyarısında bulundu.

İran haber ajanslarına göre Ayetullah Ali Hamaney bu açıklamayı bir grup öğrenciye hitaben konuşurken yaptı. Hamaney, kimsenin görüşmecileri “uzlaşmacı” olarak görmemesi gerektiğini söyledi ve “güç bir görev” olarak nitelediği nükleer görüşmeleri kimsenin zayıflatmaması uyarısında bulundu. Dini lider anlaşma şansı konusunda kötümser olduğunu, ancak görüşmeler sonuç vermezse İran’ın zarar görmeyeceğini savundu.

Hamaney, Washington’un İran’a karşı tutumunu da kınadı ve Amerika’yı bir yandan görüşme çağrısı yaparkan bir yandan da askeri tehdide devam eden “gülümseyen düşman” olarak tanımladı.

BM Güvenlik Kurulu’nun 5 daimi üyesi ve Almanya’dan oluşan P5+1 gruu ile İran arasında 7-8 Kasım'da Cenevre'de yeni tur görüşmeler yapılması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG