Erişilebilirlik

İran Askeri Törende Düzenlenen Saldırıdan Körfez Ülkeleri ve ABD'yi Sorumlu Tuttu


İran’ın güneybatısındaki Ahvaz kentinde her yıl düzenlenen ve 1980-88 yılları arasındaki İran-Irak savaşının başlangıcını anmak amacıyla düzenlenen askeri geçit töreni sırasında, silahlı saldırı düzenledi. İran Resmi Haber Ajansı'nın açıklamasına göre saldırıda 25 kişi hayatını kaybetti, 60'dan fazla kişi de yaralandı. Ölenlerin arasında İran Rejim Muhafızları askerlerinin de olduğu öne sürülüyor.

Yetkililer saldırının 4 kişi tarafından düzenlendiğini ve saldırganların öldürüldüğünü açıkladı.

Saldırıyla ilgili olarak İran dini lideri Hamaney bir açıklama yaptı ve saldırıdan Körfez ülkeleri ve Amerika'yı sorumlu tuttu. Hamaney kendi internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, "Bu saldırı Amerika'nın kuklası olan bölge ülkelerinin bize karşı planlarının bir devamıdır. Bunların amaçları sevgili ülkemizde güvensizlik yaratmaktır" dedi.

Hamaney, ülke ismi vermese de bu açıklamasının başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleriyle İran arasındaki ilişkileri daha da gerginleştireceği yorumları yapılıyor.

Saldırının sorumluluğunu IŞİD ve Ahvaz Ulusal Direnişi adlı bir örgüt üstlendi. IŞİD saldırıya ilişkin detaylı bir açıklama yapmazken Ahvaz Ulusal Direnişi, petrol zengini Huzistan bölgesinin İran'dan ayrılmasını savunuyor.

Saldırı askeri geçit töreni sırasında kalabalığın üzerine aniden ateş açılmasıyla başladı. Olay sırasında alanda, töreni izleyen çok sayıda kişi ve devlet yetkilileri bulunuyordu. İran’da geçen yıl terör örgütü IŞİD ve bazı ayrılıkçı Arap gruplar benzer şekilde terör saldırıları düzenlemişti.

Olay sonrası görüntüleri

İran devlet televizyonu, Ahvaz'ın, Kudüs bulvarı olarak bilinen caddelerinin olayın hemen ardından çekilmiş görüntülerini yayınladı. Görüntülerde sağlık görevlilileri yerde yatan askeri kıyafetli bir yaralıya müdahale ederken çevredeki diğer bazı askerlerin de birbirlerine bağırdıkları görülüyor.

Kaynak: ISNA
Kaynak: ISNA

Yarı resmi haber Ajansı ISNA’nın yayınladığı fotoğraflarda da saldırı sonrası asker üniformalı yaralıların birbirlerine yardım ettiği anlar görüntülenmiş.

Yerel bir haber ajansının yayınladığı cep telefonu görüntülerinde de arkada silah sesleri duyulurken halkın kaçıştığı, askerlerin de yere yattıkları görülüyor.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif de olayın ardından Twitter’dan yaptığı açıklamada saldırıyla ilgili olarak çevre ülkeleri ve onların efendisi olarak nitelendirdiği Amerika’yı suçladı. Zarif, “İran, İranlıların hayatlarını korumak için hızlı ve kararlı bir şekilde yanıt verecektir” dedi ve olayda hayatını kaybedenler arasında çocuklar ve gazetecilerin de olduğunu belirtti.

Kaynak: ISNA
Kaynak: ISNA

Zarif ayrıca bu teröristlerin de yabancı güçler tarafından tutulduğunu, eğitildiğini ve silahlandırıldığını ifade etti ancak başka bir ayrıntı vermedi. Daha önce yine aynı bölgede bazı Arap ayrılıkçı gruplar petrol boru hatlarına yönelik saldırılar düzenlemişti.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG