Erişilebilirlik

İran'a Zeytin Dalı


İran'daki bir nükleer tesis
İran'daki bir nükleer tesis
Dünya güçlerinin Kazakistan’da yapılacak görüşmelerde Tahran’a nükleer programı konusunda güvenceler verirse bazı yaptırımları hafifletmeyi önereceği bildiriliyor.

Almati’de, İranlı yetkililerin ve P5+1 adı verilen, Amerika, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya’dan oluşan grupla yapacağı görüşmelerde önemli bir ilerleme sağlanması beklenmiyor.

Ancak Associated Press ve Reuters ajansları Avrupa Birliği ve ABD kaynaklarının İran gerçekten pazarlığa hazır olursa yaptırımların hafifletebileceğini söylediklerini bildirdi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington’un Almati’deki görüşmelere bir anlaşma sağlamak için “iyi niyet” ve “karşılıklı saygı” esasına dayalı olarak gideceğini ancak İran’ın nükleer silaha sahip olmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi, geçen hafta, İran’ın Natanz uranyum zenginleştirme tesislerine gelişmiş santrifüjler taktığını açıkladı.

BM’ye bağlı daire tarafından yayınlanan raporda, Tahran’ın güneyindeki Natanz tesisine IR-2m santrifüjlerinden yerleştirildiği bildirildi. Tesise yüz yeni santrifüj takıldığı sanılıyor.

Yeni santrifüjlerin uranyum zenginleştirme sürecini kısaltabileceği, böylece İran’ın nükleer silah için gerekli düzeyde uranyuma sahip olmasını çabuklaştırabileceği bildiriliyor.

İran ise Batı’nın kaygılarının aksine nükleer programının hala sivil amaçlı olduğunda ısrarlı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG