Erişilebilirlik

İran’a Yeni Yaptırım Arayışı


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Batı'dan gelen tüm baskıya ve yaptırımlara rağmen nükleer programı sürdürüyor
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Batı'dan gelen tüm baskıya ve yaptırımlara rağmen nükleer programı sürdürüyor

Avrupa Birliği, nükleer programı konusunda geri adım atmayan İran’a yeni yaptırım getirme peşinde

Tahran’ın nükleer programıyla ilgili çıkmazın sürdüğü ve İran ile İsrail arasındaki gerilimin tırmandığı bir ortamda Avrupa Birliği, yeni yaptırımları devreye sokma hazırlığında. Üye ülkelerin anlaşması halinde ekim ayında devreye sokulabilecek olan yeni yaptırım kararlarının hedefinin ticaret ve bankacılık sektörü olması planlanıyor.

Yeni yaptırım talebinin öncülüğünü Fransa, Almanya ve İngiltere yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği’ndeki mevkidaşlarına mektup gönderen Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, “İran’a opsiyonlarımızın tükenmediğini göstermeliyiz” mesajı verirken 15 Ekim’de yapılacak dışişleri bakanları toplantısında yeni önlemler üzerinde anlaşılması çağrısında bulundular. Fransa, Almanya ve İngiltere özellikle enerji, bankacılık, ticaret ve ulaşım alanlarına odaklanılmasını talep ediliyor.

Yaptırımlar konusunda üye ülkeler arasındaki görüşmeler devam ediyor ancak henüz bir uzlaşıdan bahsetmek oldukça zor. En merak edilen konulardan birini ise olası bir yaptırım halinde dünyanın en önemli petrol ihracatçılarından olan İran’ın milli petrol şirketinin listede yer alıp almayacağı oluşturuyor. Avrupa Birliği, daha önce de İran’ın petrol ihracını hedef aldı ancak Tahran bazı boşluklardan yararlanarak ticaretini sürdürmeyi başardı. Bu nedenle yaptırımların tam anlamıyla işe yaradığını söylemek mümkün değil.

Bu işe yaramama durumu da henüz ilk aşamasında olan görüşmelerde gelecek aşamalarda tansiyonun yükselme potansiyelini yükseltiyor. Bunun nedeni ise Avrupa Birliği ülkelerinin İran konusundaki görüşlerinde zaman zaman ciddi farklılıklar oluşması. Avrupa Birliği yetkilileri çoğu ülkenin bazı önerilerde bulunduğunu ancak üzerinde anlaşılan bir unsur bulunmadığının altını çiziyorlar.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG