Erişilebilirlik

İran Yeni Cumhurbaşkanını Seçti


İran'ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi
İran'ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi

İran’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini yargı erki başkanı İbrahim Reisi kazandı. Muhafazakar bir aday olan Reisi dini lider Ayetullah Ali Hamaney’e yakınlığıyla biliniyor. Reisi aynı zamanda ABD’nin yaptırımlar listesinde yer alan bir isim.

Yeni seçilen Cumhurbaşkanı Reisi, 1988 yılında İran’da siyasi tutukluların idam kararlarını veren komitede yer aldı. Bu sebeple de Reisi, ABD tarafından yaptırım listesine alınan yöneticiler arasında bulunuyor.

Ülkede katılımın düşük kaldığı seçimlerde, şu ana kadar açıklanan rakamlara göre 17,8 milyon oy alan Reisi seçimi kazanmayı garantilemiş görünüyor. Kayıtlı 59 milyon seçmenden 30 milyona yakın kişinin oy kullandığı belirtiliyor.

Seçimin tek ılımlı kesim adayı eski Merkez Bankası Başkanı Abdülnasir Hemmat, Reisi’yi tebrik eden bir mesaj yayımladı. Hemmat mesajında “Dini lider Ayetullah Hameney’in liderliğinde, yönetiminizin İslam Cumhuriyeti’ni onurlandıracak, halkın geçim şartlarını ve ulusun refahını yükseltmesini umuyorum” ifadelerini kullandı.

Görev süresi dolan Hasan Ruhani de televizyondan yayınlanan mesajında isim vermeden kazanan adayı kutladı.

Ruhani, Reisi’nin ismini kullanmamasına gerekçe olarak resmi sonuçların henüz açıklanmamasını gösterdi. Seçime katılan diğer adaylar da yayınladıkları mesajlarla Reisi’nin zaferini kutladı.

İran’ın yeni seçilen cumhurbaşkanı, batıya karşı sert söylemleri ve İran’ın güvenliği konusundaki şahin tavrıyla tanınıyor. Reisi, 2019 yılından bu yana İran’ın yargı erki başkanlığını yürütüyor.

Reisi’nin seçilmesinin ardından İran’ın 2015 nükleer anlaşmasının şartlarını yerine getirmesi ve ABD’nin de anlaşmaya geri dönmesiyle ilgili görüşmelerin nasıl etkileneceği de merak konusu.

Reisi, seçim kampanyası sırasında siyasi ve ekonomik programına ilişkin ayrıntı vermedi. İran’da cumhurbaşkanı her ne kadar uluslararası konularda kararlar alsa da ülkede son sözü dini lider Hamaney söylüyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak adayların Hamaney’e bağlı kurul tarafından belirlenmesi ve yarışa sadece 7 adayın katılmasına izin verilmesi eleştirilere neden oldu.

Reisi, 2017 yılında yapılan seçimlerde de aday olmuş ancak seçimi kazanan ve bugün görev süresi dolan Hasan Ruhani’ye karşı seçimleri kaybetmişti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG