Erişilebilirlik

İran ve Rusya Arasındaki Bölgesel İşbirliği Çabaları Uzun Vadeli mi?


İran ve Rusya Arasındaki Bölgesel İşbirliği Çabaları Uzun Vadeli mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Moskova’da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le ortak ekonomik çıkarlar ve Suriye ve Ortadoğu’da işbirliği gibi konuları görüştü. İran ve Rusya, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın en büyük iki destekçisi. Amerika’nın Ortadoğu’dan çekilmesiyle Rusya’nın bölgedeki etki alanını genişletmeye çalıştığı görülüyor.

Putin, ekonomik ve siyasi işbirliğini, Ortadoğu ve Suriye savaşını görüşmek üzere İran Cumhurbaşkanı Ruhani’yi Kremlin’de ağırladı.

”Ana amacımız bölgede barış ve istikrarı güçlendirmek. İlişkilerimizin gelişmesi üçüncü bir tarafı hedef almıyor.”

Ancak uzmanlara göre bölgede çok az dostu olan İran, Rusya’dan destek garantisi istiyor.

”Ruhani için bu desteği almak, Rusya Federasyonu’nun kendi tarafında olduğunu görmek önemli. Bunun nedeni, İran’ın bölgedeki durumundan kaynaklanıyor.”

Amerika’nın Suriye’den çekilmesi, İran’ın konumunu güçlendirdi. Bölgeye Rusya’nın girmesiyle Putin, Suriye’de baskın oyunculardan biri haline geldi.

Rusya, Ağustos ayında İran’daki üslerinden hava operasyonlarına başladı. İran, Rusya’nın da Suriye Devlet Başkanı Esat’ı destekleyerek üslerini Rusya’ya açtı.

Washington Enstitüsü adlı düşünce kuruluşu uzmanı Anna Borşçevskaya’ya göre Şam’a destek vermek, Moskova’nın işine yaradı.

”Putin, Amerika’nın Suriye’den uzaklaşmasının yarattığı güç boşluğunu kendi lehine kullandı. Putin zaten güç boşluklarını kullanma konusunda çok istikrarlı.”

Rusya, Başkan Trump döneminde Rusya-Amerika ilişkilerinin iyileşmesini umuyor. Ancak Trump, İran’a karşı sertlikten yana.

”Bu sorunun bazen İran’daki medya tarafından ele alındığını biliyorum. Ancak İran’ın Amerika’nın sert tavır takınacağına dair kaygılanmasını gerektirecek bir neden yok.”

Rusya’nın İran’ın düşmanı İsrail’le sıcak ilişkiler kurması da İran’ı kaygılandırıyor.

”Rusya ve İran, farklılıklarını bir kenara koymayı çok iyi başardı çünkü ikisinin de ortak amacı, batının, özellikle de Amerika’nın Ortadoğu’daki etkisini azaltmak. Birbirlerine ihtiyaçları olduğu için yakın gelecekte de bu farklılıklara dokunmamaya devam edecekler.”

Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçiminden önce son yurtdışı gezisini gerçekleştiren Ruhani, Rusya’yla silah ve enerji anlaşmaları da imzaladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG