Erişilebilirlik

İran ve Dünya Güçleri Müzakere Masasında


Batılı yetkililer, Tahran’ın Şubat ayındaki ilk tur görüşmelerinde verdikleri son tekliflerine olumlu yaklaşmasını umuyor

İran ve dünya güçlerinin Tahran’ın nükleer programının masaya yatırılacağı ve iki gün sürecek görüşmeler başladı.

Cuma günü Kazakistan’ın Almati kentinde başlayan görüşmeye İran ve P5+1 adıyla bilinen, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ile Almanya katılıyor.

Avrupa Birliği’nin dış politikadan sorumlu yetkilisi Catherine Ashton gazetecilere yaptığı açıklamada heyetin, İran’a Şubat ayındaki görüşmelerde yapılan önerilere yanıt bulmayı umduğunu söyledi. Öneriler arasında İran’ın yeni uluslararası yaptırımlara maruz kalan bazı ürünlerine ticaret izni verilmesi karşılığında bir nükleer tesisini kapatarak zenginleştirilmiş uranyum stoğunu ortadan kaldırması yer alıyordu.

İran tarafının baş müzakerecisi Sait Celili dün dünya güçlerinden, uranyum zenginleştirmenin İran’ın bir hakkı olduğunu kabul etmelerini istemişti.

Amerika ve müttefiki diğer ülkeler İran’ı nükleer silah üretmeye çalışmakla suçlarken Tahran hükümeti nükleer çalışmalarının barışçıl olduğu konusunda ısrar ediyor.

Amerikalı bir yetkili dünya güçlerinin teklifine İran’dan somut ve elle tutulur bir yanıt gelmesini istediklerini belirtti.

Amerikalı yetkili, Başkan Barack Obama’nın İran konusunda çözüm için diplomasiyi tercih ettiğini ancak durumla başa çıkmak için bütün seçeneklerin masada olacağını yineledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG