Erişilebilirlik

İran ve Çin'den Yeni Aşı Açıklamaları


İran, Corona virüsüne karşı yeni aşı geliştirdiğini açıkladı. AP’nin haberine göre İran'dan Pazar günü gelen açıklamada Razi Aşı ve Serum Araştırma Enstitüsü'nün Razi Cov Pars adlı bir Corona virüsü aşısı geliştirdiği bildirildi.

Aşı, bu haftadan itibaren insanlar üzerinde denenmeye başlayacak.
Çin Ulusal Tıbbi Malzeme Yönetimi ise Cumartesi günkü açıklamasında denetçilerin Sinovac Biotech firmasının geliştirdiği CoronaVac aşısının kullanımını onayladığını kaydetti.

CoronaVac, Çin'de kamu kullanımı için onay alan ikinci aşı. Çin devletine ait Ulusal İlaç Grubu Sinopharm’la bağlantılı bir enstitü tarafından geliştirilen aşı ise iki ay önce onaylanmıştı.

Türkiye dahil en az beş ülkede uygulanan Sinovac aşısı, Çin'de sağlık çalışanları ve devlete ait şirketlerde çalışanlar gibi yüksek risk grubunda bulunanlarda acilen kullanılmak üzere geçtiğimiz Temmuz ayında onaylanmıştı.

Sinovac aşısına verilen ilave onay, araştırmalar devam ederken aşının genel nüfus üzerinde de kullanılmasına olanak tanıyor. Sinovac'ın aşı piyasada satıldıktan sonra mevcut verilere ve yan etkilere ilişkin bir rapor sunması gerekiyor.

XS
SM
MD
LG