Erişilebilirlik

İran’da Uzmanlar Meclisi’ne Yeni Başkan


Uzmanlar Meclisi'ne seçilen Ahmet Cenneti
Uzmanlar Meclisi'ne seçilen Ahmet Cenneti

İran’ın Uzmanlar Meclisi’ne güçlü ve Batı karşıtlığı ile tanınan bir başkan seçildi. 90 yaşındaki Ahmet Cenneti, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Batı’ya yanaşma çalışmalarına karşı muhalefeti ile tanınıyor.

88 üyeden oluşan Uzmanlar Meclisi, geçen ay açıklanan seçim sonuçlarından sonra ilk kez toplandı. Muhafazakar Şii din adamı Cenneti, ruhani lider Hamaney’in yakın müttefiklerinden.

İran devlet televizyonu, Cenneti’nin 51 oyla seçildiğini bildirdi. Mart’ta yapılan seçimlerde muhafazakarların birçok koltuğu kaybettiği belirtilmişti.

Ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney’in ölümünden sonra yeni ayetullahın seçiminden bu meclis sorumlu. Hamaney, yaptığı konuşmada kurumun ülkede çok önemli bir rolü olduğunu söyledi ve üyelerinin devrimci biçimde düşünmesi ve hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Paris’te yaşayan eski İran Cumhurbaşkanı Ebu’l-Hasan Beni Sadr, Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, baştan beri Uzmanlar Meclisi’ndeki ılımlarının elenerek Hameney’e yakın bir ismin seçileceğini tahmin ettiğini söyledi.

Beni Sadr, Kum kentindeki çoğu mollanın mevcut rejime karşı çıktığını söylüyor. İran’da tüm güç ayetullahların elinde toplanmış durumda. Sadr, bu muhalefete rağmen İran Devrim Muhafızları’nın mevcut sistemin ayakta kalmasının temelini oluşturduğunu söylüyor.

Ortadoğu Enstitüsü’nden Alex Vatanka, ülkedeki sistemin evrileceği konusunda ümitli. Vatanka, yeni Ayetullah seçildiği gün önemli olanın Uzmanlar Meclisi’nin üyelerinden çok ülkedeki genel siyasi dengeler olacağı görüşünde.

Uzman, İran İslam Cumhuriyeti tarihine bakıldığında önemli değişim dönemlerinde büyük karmaşa yaşandığının görüldüğünü ve bu karmaşanın varılan sonuçlara etkisinin Uzmanlar Meclisi gibi kurumların kararlarından çok daha önemli olduğunu belirtiyor.

Vatanka, Cenneti’nin seçiminin Hamaney ve destekçileri için sembolik bir zafer olduğunu, ancak Ruhani ve ekibinin büyük olasılıkla bu seçimle ilgili bir mücadele içine girmediğini söylüyor.

Ayetullah Cenneti’nin 90 yaşında olduğunu ve büyük olasılıkla çok zamanı olmadığını söyleyen uzman, Ruhani ve çevresinin büyük bir olasılıkla Uzmanlar Meclisi’nin 8 yıllık görev süresi boyunca yeniden bir başkan seçmek zorunda kalacağını tahmin ettiklerini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG