Erişilebilirlik

'İran Ukrayna Uçağını Düşürdüğünü Anında Biliyordu'


Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski

İranlı bir pilotun sızdırılan ses kaydı, İranlı yetkililerin Ukrayna havayollarına ait yolcu uçağının düşürüldüğü anda olaydan haberdar olduğunu ortaya koydu. Ukrayna liderinin konuya ilişkin açıklamasının ardından İranlı yetkililer tepki gösterdi.

Pazar günü bir Ukrayna televizyon kanalında yayınlanan ses kaydında, İranlı bir pilotun Tahran’daki kontrol kulesine, gökyüzünde ‘bir roketin ışığını’ gördüğünü söylediği duyuluyor. Televizyonda yayınlanan röportajında sözkonusu ses kaydıyla ilgili açıklamada bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, “Bu, İranlıların bizim uçağımızın bir roketle vurulduğunu en başından bildiğini kanıtlıyor” dedi.

Ocak ayında meydana gelen, 176 kişinin hayatını kaybettiği olayda İranlı yetkililer başlangıçta konuyla ilgili bilgileri olmadığını iddia etmiş, daha sonraysa gerginlik yaşadığı ABD’ye karşı Irak’taki Amerikan hedeflerine roket saldırısı düzenlediği sırada, İran hava sahalarındaki Ukrayna havayolları firmasına ait uçağın bir hata sonucu vurulduğunu itiraf etmişti.

Olayla ilgili soruşturmayı yürüten, İran Sivil Havacılık Kurumu’nda görevli İranlı yetkili Hasan Rezayfer, Ukrayna’nın gizli olarak nitelendirilen ses kaydını kamuya açık olarak paylaşmasının ‘tuhaf bir adım’ olduğunu savunarak, “Ukraynalıların bu hareketi bizi onlarla artık delil paylaşmamaya yöneltti” dedi.

Ukrayna’da bir televizyon kanalında yayınlanan ses kaydında İran’a ait bir havayolu şirketi Aseman’daki bir pilotun kontrol kulesine yaptığı aramada bir roket gördüğünü söylediği duyuluyor. Kayıtta pilot, “Burası aktif bir bölge mi? Roket gibi bir ışık var. Herhangi bir şey var mı?” diyor.

Kontrol kulesinin bölgedeki Ukrayna yolcu uçağıyla iletişim kurmaya çalıştığı ancak yanıt alamadığı da kayıtta yer alıyor. Ardındansa İran uçağının pilotunun, “Patlama! Çok büyük bir şekilde, gördük. Ne olduğunu gerçekten bilmiyorum” şeklindeki ifadeleri duyuluyor.

Ukrayna Uluslararası Havayolları da sızdırılan ses kaydıyla ilgili açıklamasında, uçağın bir roketle düşürüldüğünün bir kez daha bu kayıtla kanıtlanmış olduğunu, uçuş yetkililerinden bölgede sivil uçuşların risk altında olabileceğiyle ilgili hiçbir uyarı gelmediğini söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG